OTVORENI BALKAN

Siniša Mali: Dogovorene sve aktivnosti do samita u Tirani

Mali je dodao da je dogovoreno i potpisivanje sporazuma kojim će se omogućiti slobodan pristup tržištu rada građana tri zemlje

Sa sastanka u Nišu. Agencije

Fu. M.

14.11.2021

Predstavnici Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije na kraju dvodnevnog skupa inicijative “Otvoreni Balkan” u Nišu potpisali su sinoć zaključak u kome su definisane sve aktivnosti koje će doprinijeti olakšanju trgovine i bit će sprovedene do samita koji se krajem decembra održava u Tirani.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da će ove aktivnosti doprinijeti olakšavanju trgovine, saradnji u oblasti sigurnosti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije.

- Između ostalog, dogovoreno je da će se do kraja godine intenzivno raditi na uspostavljanju sistema za elektronsku razmjenu svih neophodnih dokumenata, carinskih deklaracija, fitosanitarnih i veterinarskih sertifikata, kao i na unapređenju već postojećih sistema - napisao je Mali na Instagramu.

On je naveo da će realizacija ove mjere značajno doprinijeti manjem zadržavanju kamiona na granicama.

Mali je dodao da je dogovoreno i potpisivanje sporazuma kojim će se omogućiti slobodan pristup tržištu rada građana tri zemlje, tako da će oni moći slobodno da borave i rade na teritoriji Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije.

- Sve tri strane će do kraja godine da potpišu i validiraju sporazume o priznavanju statusa ovlašćenih privrednih subjekata što će pojedinim kompanijama u velikoj meri olakšati prelazak granice i doneti druge benefite - naveo je Mali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.