ZASJEDA EVROPSKI PARLAMENT

Poslanici EU traže osudu saradnje policije i huligana u Srbiji u čuvanju Mladićevog murala

Poslanici Evropskog parlamenta su se u sličnom tonu osvrnuli i na ekološke proteste, te na činjenicu da su i tada policija i huliganske grupe djelovali koordinirano

E. Ć.

Huligani stražarili ispred murala

Foto: rse


Na dnevnom redu sjednice Evropskog parlamenta danas će se naći prijedlog “Rezolucije o Srbiji” u kojoj se poseban akcenat stavlja na prinudni rad zaposlenih u kineskoj fabrici Linglong i nasilju koje je viđeno tokom nedavnih ekoloških protesta. Poslanička grupa S&D uputila je i amandman kojim se zahtjeva da Evropski parlament osudi zajedničko djelovanje srbijanske policije i huligana, prenosi "Nova.rs".

Zajednički prijedlog Rezolucije potpisali su poslaničke grupe Renew Europe, Zeleni, S&D i predstavnici Ljevica. Kako "Nova.rs" piše, za razliku do ranijih slučajeva, iza ovog dokumenta su stali i predstavnici Evropske narodne partije. Inače, predstavnici EPP-a su u prošlosti imali dobre odnose sa Srpskom naprednom strankom (SPS).

- Predlažemo da se osudi uloga huliganskih grupa u zaštiti murala osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u Beogradu. Incidenti koji su pratili taj događaj razotkrili su bliske veze huligana i policije - navedeno je u tekstu.

Poslanici Evropskog parlamenta su se u sličnom tonu osvrnuli i na ekološke proteste, te na činjenicu da su i tada policija i huliganske grupe djelovali koordinirano.

- Izražavamo zabrinutost zbog očigledne nespremnosti vlasti da obezbjede trajno uklanjanje murala, koje je u suprotnosti sa željama stanara i opštinskim odlukama - navedeno je u amandmanu, prenosi "Nova.rs".

Više o temi Srbija

SPECIJALNI IZASLANIK EU
Lajčak poručio: Beograd i Priština će naći rješenje
NA VRH

Podijeli članak na