EKOLOŠKI AKTIVISTI

Ispred Vlade Srbije održani protesti: Zatraženo ukidanje realizacije projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit "Jadar"

Naglasili da ih ne zanima novac koje im kompanija Rio Tinto nudi za njihove posjede

A. O.

12.1.2022

Sa današnjih održanih protesta. ANADOLIJA

Ispred zgrade Vlade Srbije danas su održani protesti aktivista Ekološkog ustanka i Saveza ekoloških organizacija Srbije.

Naime, oni su Vladi predali svoje zahtjeve da se ukine uredba Vlade o prostornom planu područja posebne namjene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit "Jadar" i da se svi potpisani dokumenti, sporazumi i eventualni ugovori s kompanijom Rio Tinto daju na uvid javnosti, piše Anadolija. 


Organizatori protesta ocijenili su kao "kukavičku" odluku srbijanske Vlade da odloži sjednicu koja je trebalo da bude održana u vreme protesta, dok je vlast u Beogradu u međuvremenu objavila da ta sjednica nije ni bila planirana za danas.

Ekološki aktivisti su pozvali građane da im se pridruže u subotu, 15. januara, u blokadama auto-puta i jednog graničnog prelaza koje su ranije najavljene za taj dan.


Blokiranje graničnih prijelaza

Aktivisti su naglasili da ih ne zanima novac koje im kompanija Rio Tinto nudi za njihove posjede ukazujući da "svoju dedovinu neće dati" i da ih jedino zanima da li će Vlada povući sva rješenja o istraživanju litijuma u Srbiji.

S obzirom da je premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da ne može da zamisli da će ekološki aktivisti u subotu blokirati granične prijelaze, ali da će država reagirati ako se to dogodi, demonstranti su poručili da Brnabić ne mora da zamišlja, jer će vidjeti na licu mjesta kako to izgleda.

Ekološki aktivisti su najavili da će u subotu biti blokiran jedan granični prelaz, i da će, ako se u međuvremenu ne ispune njihovi zahtjevi, narednim protestima biti blokirana dva granična prijelaza.


Željeznički saobraćaj

Dodali su da će ukoliko i to ne bude dovoljno "preći" na željeznički saobraćaj i željeznička čvorišta, ma koliko Brnabić to bilo smiješno i nezamislivo, i ma koliko prijetila silom.

Demonstranti su optužili srbijanske ministre da zagovaraju građanski rat i poručili da dobro razmisle, jer se to neće dobro odraziti po njih.

Podsjetimo, nakon velikih decembarskih protesta, zakon o referendumu i zakon o eksproprijaciji blokirani su ukazom predsjednika i kasnije Skupštine Srbije, a time su osnovni zahtjevi protesta ispunjeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.