PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić nakon sastanka sa Pičom: Srbija posvećena dijalogu kao jedinom putu za rješavanje svih otvorenih pitanja

Vučić je danas sa specijalnim izaslanikom premijera Velike Britanije za zapadni Balkan Stjuartom Pičom razgovarao o situaciji u regionu i o budućoj saradnji

E. Ć. / Anadolija

8.2.2022

Sastanak Vučića i Piča. Anadolija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija, kao inicijator brojnih projekata koji za cilj imaju povezivanje u regionu, ozbiljno i odgovorno pristupa svim pitanjima od značaja za jačanje međusobne saradnje, ekonomskog napretka i izgradnje poverenja, javlja Anadolu Agency (AA).



Regionalna saradnja jedan od vanjskopolitičkih prioriteta Srbije

Vučić je danas sa specijalnim izaslanikom premijera Velike Britanije za zapadni Balkan Stjuartom Pičom (Stuart Peach) razgovarao o situaciji u regionu i o budućoj saradnji u cilju izgradnje poverenja i zajedničkog zalaganja za održivi mir i stabilnost na zapadnom Balkanu, saopćeno je iz Vučićevog kabineta.

Predsjednik Srbije je naglasio da je regionalna saradnja jedan od vanjskopolitičkih prioriteta Srbije, pokretača ne samo inicijative "Otvoreni Balkan" koja omogućava slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala, već i velikih infrastrukturnih projekata koji će podići kvalitet života svih građana regiona, navedeno je u saopćenju.

Velika Britanija podržava napredak zapadnog Balkana

- Srbija nastavlja da se zalaže za postizanje održivog i obostrano prihvatljivog rješenja u dijalogu sa Prištinom i ostaje u potpunosti posvećena dijalogu kao jedinom putu za rješavanje svih otvorenih pitanja - naglasio je Vučić.

Rekao je da očekuje da će Pič, svojim iskustvom i poznavanjem prilika u regionu, dati pun doprinos i podršku konstruktivnom nastavku dijaloga.

Pič je istakao da i njegovo imenovanje predstavlja jasan znak kontinuirane britanske posvećenosti bezbednosti, stabilnosti i ekonomskom napretku zapadnog Balkana. Naglasio je da će Velika Britanije sa partnerima iz Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država raditi na podršci dijalogu Beograda i Prištine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.