SRAMOTNO

Počelo suđenje Aidi Ćorović zbog bacanja jaja na mural Ratka Mladića

Njeno mjesto nije na optuženičkoj klupi nego je njeno mjesto da bude oštećena, odnosno žrtva, ali je u Srbiji uobičajeno da aktivisti i borci za ljudska prava ne samo da ne budu zaštićeni nego da budu i procesuirani, kazao je

Počelo suđenje Aidi Ćorović. VESNA LALIĆ / NOVA.RS

S. S. / BIRN

22.3.2022

Aktivistkinji za ljudska prava Aidi Ćorović sudi se za narušavanje javnog reda i mira zbog toga što je jajima gađala mural ratnog zločinca Ratka Mladića u Beogradu.

U Prekršajnom sudu u Beogradu danas je počelo suđenje aktivistkinji Aidi Ćorović za narušavanje javnog reda i mira zbog toga što je u novembru na veliki mural Ratka Mladića na zidu stambene zgrade u Beogradu bacila jaja.

Njen advokat Aleksandar Olenik rekao je da se radi o suđenju “žrtvi, a ne kriminalcu”, jer su je nakon što je mural Mladiću, osuđenom za genocid i druge ratne zločine, gađala jajima “napali ljudi u civilu koji su joj naneli telesne povrede”.


Policija je čuvala mural

- Njeno mjesto nije na optuženičkoj klupi nego je njeno mjesto da bude oštećena, odnosno žrtva, ali je u Srbiji uobičajeno da aktivisti i borci za ljudska prava ne samo da ne budu zaštićeni nego da budu i procesuirani i to se događa i u ovom predmetu - kazao je Olenik za BIRN.

On je naveo i da je sutkinja, iako postoji više videozapisa i materijala koji pokazuju šta se dogodilo na dan incidenta, odlučila da nastavi sa suđenjem “tako da se šikaniranje Aide Ćorović od strane države, organa uprave i Prekršajnog suda nastavlja”.

Ćorović je gađala mural Mladiću jajima u novembru prošle godine, nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije zabranilo aktivistima nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava iz Beograda da organizuju javni skup radi uklanjanja murala. Ćorović i aktivistkinja Jelena Jaćimović uhapšene su odmah nakon incidenta.

Policija je tada cijeli dan čuvala mural a prema pisanju medija provjeravala je svakoga ko mu se približi.

Međutim, iz MUP-a Srbije su saopćili da ne štite Mladićev mural već da “osiguravaju javni red i mir”.


Kazne "vise" nad glavom

MUP je nakon incidenta saopćio da je uhapšeno šest osoba – aktivista i fudbalskih navijača, te da će protiv svih podnijeti prekršajne prijave.

Ćorović se tereti za remećenje javnog reda i mira “nepristojnim, drskim ili bezobzirnim ponašanjem” i vrijeđanje službenog lica u vršenju službene dužnosti. Zaprijećena kazna za prvi prekršaj je novčana kazna od 85 do 1.275 eura ili rad za opšte dobro, a za drugi novčana kazna od 425 do 1.275 eura ili 30 do 60 dana zatvora.

- Ovo s jedne strane jeste farsa ali s druge strane ozbiljne kazne, formalno, "vise" Aidi nad glavom - istakao je Olenik.

U junu 2021. godine Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Haagu potvrdio je Mladiću kaznu doživotnog zatvora za genocid nad Bošnjacima iz Srebrenice, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine tokom rata, terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperskim djelovanjem tokom opsade grada i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce.

Mural na stambenoj zgradi u Beogradu naslikan je mjesec dana nakon što je Mladić osuđen. Stanari zgrade pokušavali su, ali nisu uspjeli, da natjeraju komunalna preduzeća da obrišu mural.

U međuvremenu su aktivisti u nekoliko navrata bacili farbu na mural, ali su ga Mladićevi poštovaoci svaki put ponovo iscrtavali.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.