POKRENUTA PROCEDURA

Usame Zukorlić: Tužilaštvo BiH želi da se uključi u proces istrage o uzroku smrti muftije Zukorlića

Tužilaštvo BiH je pokrenulo proceduru da se uključi u proces istrage, jer je muftija Zukorlić bio i državljanin te zemlje, rekao je Usame

Usame Zukorlić i Muamer Zukorlić. Agencije

E. Ć. / Prva TV

17.4.2022

Usame Zukorlić, sin muftije Muamera Zukorlića, rekao je kako je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo proceduru da se uključi u proces istrage o uzroku smrti muftije Zukorlića, prenosi Prva televizija.

- Tužilaštvo BiH je pokrenulo proceduru da se uključi u proces istrage, jer je muftija Zukorlić bio i državljanin te zemlje, a i mi smo kroz krivičnu prijavu zatražili da se formira međunarodna ekspertiza, koja bi izvršila ekshumaciju i obdukciju da bi se cjelokupna istraga uradila na najbolji mogući način, da ne bi sutra bilo ko ostavio tragove sumnje u konačne rezultate istrage - kazao je Usame Zukorlić.Potreba da se zna istina

Porodica je krivičnu prijavu protiv nepoznatog lica podnijela Republičkom tužilaštvu, a nadležnost je preuzelo Više tužilaštvo u Novom Pazaru. Usame je kao podnosilac prijave već dao izjavu, a odmah je donijeta i odluka o hitnoj ekshumaciji.

- Mi smo zamolili da se ekshumacija, koja je trebalo da se obavi sutra, odloži jer porodici treba vremena da se psihički za to pripremi - istakao je on.

Prema njegovim riječima Zukorlićevi najbliži članovi porodice i saradnici prolaze kroz najteži period.

- Ovo je vrlo neugodna, vrlo teška i vrlo emotivna situacija. Međutim potreba da se zna istina o okolnostima pod kojima je naš otac i lider umro nam daje snagu da prevaziđemo te emocije i teškoću koju osjećamo - rekao je Usame Zukorlić Prvoj televiziji.

Dva tri mjeseca tražili adekvatne laboratorije

On je prokomentarisao i navode da Islam ne dozvoljava ekshumaciju.

- Već su me pitali šta je moj stav po pitanju eshumacije. Zaista, nisam čuo da je po šerijatu zabranjena ekshumacija. Ni od jednog islamskogučenjaka nisam čuo da je sportna ekshumacija u slučaju obdukcije i istrage i sumnji da se dogodilo ubistvo. Jeste sporno ako neko želi da izvrši ekshumaciju da bi se tijelo premjestilo bez nekog posebnog razloga, to vam kažem kao teolog. Ali, ako je u pitanju istraga za jedno ovako krivično djelo, tu spora nema nikakvog - izričit je Zukorlićev sin.

On tvrdi da je porodica željela da analize uzoraka urade najbolje klinike i da se zato dugo čekalo.

- Nama je trebalo dva do tri mjeseca da nađemo adekvatne laboratorije u kojima bi radili analize, a onda smo čekali da stignu rezultati i to je jedini razlog zbog koga se čekalo 5 mjeseci - rekao je Usame Zukorlić za Prvu televiziju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.