VASKRŠNJA POSLANICA

Patrijarh Porfirije: Da se što prije uspostavi bezuslovni mir i prekinu stradanja

Svaki rat je poraz ljudskog dostojanstva, kazao je patrijarh Porfirije

Patrijarh Porfirije. Screenshot

E. Ć.

24.4.2022

Patrijarh Porfirije je u vaskršnjoj poslanici ukazao na sveopću krizu u svijetu, na sukobe u Ukrajini i druge konflikte, te pozvao na mir i ljubav. Istakao je da je svaki rat poraz ljudskog dostojanstva.

- Saosjećamo i sastradavamo sa svim pravoslavnim hrišćanima, braćo i sestre, sa svim ljudima ovog svijeta, gledajući kako se sukobi na ukrajinskom tlu i širom vaseljene još više produbljuju - pročitao je patrijarh Porfirije poslanicu srpskog patrijarha i svih arhijereja Srpske pravoslavne crkve.





"Molim se da se svi izbjegli vrate u svoje domove"

U poslanici se ističe da je osjećaj odgovornosti danas posebno naglašen zbog sveopće krize u svijetu i činjenice da se plamen oružanih sukoba u Ukrajini pridružio onim drugim mjestima na planeti gdje postoji konflikt među državama, narodima i vjerama.

- Stoga se vaskrslom Gospodu molimo da se što prije i bezuslovno uspostavi mir, prestane stradanje i da se svi izbjegli vrate u svoje domove. Svaki rat bilo gdje i bilo kada proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, i sramota svakog čovjeka kao ikone Božje.

Šta ćemo mi iz topline naših domova reći onima koji su razornom stihijom odvojeni od svojih najbližih i rasuti po tuđini, kako zapjevati pashalnu pjesmu kada je među nama toliko gladnih i žednih pravde. Neka nas u odgovor na ova pitanja povede sam Hrist, čije carstvo nije od ovog svijeta.

Iskonski metodi obmane strastima

Budimo svjesni da nas iskonski metodi obmane strastima i strahovima u zloupotrebi masovnih medija mogu lako učiniti ljudima porobljene svijesti i prigušene savjesti, tuđinima svom nebeskom naznačenju.

Neka nas od toga sačuva duboka vjernost krsno vaskrslog svetosavskog srpskog naroda i neka nas ka vječnom smislu vodi naše novozavjetno kosovsko opredjeljenje.. Zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvijek i dovijeka.

- U vaskršnjoj radosti sa osobitom pastirskom brigom upućujemo očinske pozdrave i molitve sestrama i braći u otadžbini i rasijanju, gdje god žive pravoslavni Srbi, a posebno na Kosovu - našoj duhovnoj i nacionalnoj kolijevci, poručujući im da znamo njihova iskušenja i borbe, ali da će njihova majka Crkva uvijek biti uz njih kao i do sada. 

Danas smo duhovno i molitveno sa svima vama - poručio je patrijarh Porfirije, te poželio da svaki pravoslavni dom bude obasjan svjetlošću vaskrslog Hrista.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.