BEOGRAD

Poznati detalji sastanka Vučića sa Donfrid i Eskobarom

Vučić je posebno je istakao inicijativu "Otvoreni Balkan" kao primjer uspješne regionalne saradnje i borbe za zajedničke ciljeve, naglasivši da je to najbolji način za pripremu regionalnih država za članstvo u EU

Vučić primio američku delegaciju. AA

S. S.

26.4.2022

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa pomoćnicom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Aziju Karen Donfrid (Donfried) i specijalnim izaslanikom State Departmenta za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom (Gabriel Escobar), sa kojom je razgovarao o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije, dijalogu Beograda i Prištine, kao i o drugim aktuelnim geopolitičkim pitanjima, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz ureda srbijanskog predsjednika navode da su sagovornici razgovarali i o odnosu Srbije prema situaciji u Ukrajini, ali i o diverzifikaciji energetskih izvora u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana.

Borba za zajedničke ciljeve

Govoreći o regionalnoj saradnji, Vučić je istakao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i da u tom smislu unapređenje dobrosusjedske i uzajamno korisne saradnje predstavlja temeljno i nepromjenjivo polazište ukupne vanjske politike zemlje.

Posebno je istakao inicijativu "Otvoreni Balkan" kao primjer uspješne regionalne saradnje i borbe za zajedničke ciljeve, naglasivši da je to najbolji način za pripremu regionalnih država za članstvo u Evropskoj uniji, ali i prilika da dostignemo evropske standarde prije članstva.

Vučić je pozdravio prisustvo brojnih i značajnih američkih kompanija koje uspješno posluju u Srbiji i dodao da postoji ogroman potencijal koji bi trebalo iskoristiti, pogotovo imajući u vidu odlične uslove koje Srbija može da ponudi potencijalnim investitorima.

- Srbija je u odnosu na 2010. godinu sto puta uvećala izvoz u SAD - istakao je Vučić.

Ulazak u EU

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o dijalogu Beograda i Prištine, pri čemu su se saglasili da se otvorena pitanja u dijalogu mogu riješiti pod pokroviteljstvom EU kako bi se došlo do kompromisnih rješenja.

- Naša strana je ispunila svoje obaveze, dok Priština uporno izbjegava da sprovede svoje. Ni devet godina nakon postizanja Briselskog sporazuma i Plana implementacije, nije pokrenuto osnivanje Zajednice srpskih opština - istakao je Vučić i naglasio da Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu, jer smatra da je to jedini put da se otvorena pitanja riješe i postigne obostrano prihvatljiv dogovor.

Donfrid je istakla da se Sjedinjene Američke Države snažno zalažu da čitav region Zapadnog Balkana uđe u Evropsku uniju i ponovila da je to jedan od prioriteta američke vanjske politike prema regionu.

Pozdravljajući inicijativu "Otvoreni Balkan" i namjeru Srbije da stavi ekonomska pitanja u fokus regionalne saradnje, pomoćnica državnog sekretara SAD-a je istakla da ova inicijativa predstavlja i priliku za još bolje promovisanje investicionih potencijala regiona.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.