SRBIJA

Proruski skup u Nišu: "Nećemo okrenuti leđa Rusiji"

Tridesetak okupljenih podržalo je stav govornika i protivljenje uvođenju sankcija Rusiji

A. O. / Anadolija

30.4.2022

Protesti u Nišu. ANADOLIJA

Na prvom skupu podrške Rusiji u srbijanskom gradu Nišu, ulicama je prošla kolona dvadesetak automobila iz kojih su se vihorile srpske i ruske zastave. Na odredištu, pred spomenikom poginulim sovjetskim vojnicima u Drugom svjetskom ratu, okupljenima su se obratili organizatori iz političkog pokreta “Živim za Srbiju” koji su istakli da “neće okrenuti leđa bratskoj Rusiji”, javlja Anadolija.

Tridesetak okupljenih podržalo je stav govornika i protivljenje uvođenju sankcija Rusiji, a skup je najavljen kao “svenarodna podrška Rusiji”.


Borba sa Zapadom

- Ne bore se faktički Ukrajina i Rusija, već se bore Rusija i kolektivni Zapad. Vidimo da se naše vlasti sastaju sa ogromnim brojem zvaničnika iz Sjedinjenih Američkih Država, iz Evropske unije. Svi imaju samo jedan zahtjev – uvedite sankcije Rusiji. Mislim da odgovor znate svi. Ovo uopšte nije naivan rat, ni jedan od mnogih. Ovo je preraspodjela svijeta rekla je Jovana Stojković, predsjednica Pokreta “Živim za Srbiju”.

Prisutnima je poručila da zadrže ulogu koja im “po moralu, po časti, po historiji, ali i po interesu pripada”. Okupljenima se obratio i Mihailo Medenica.

- Niko nije nenormalan da se raduje stradanju, jer nas optužuju da smo protiv Ukrajine. Ne! I ukrajinski narod je bratski, pravoslavni. Mi smo protiv fašizma, protiv ludosti Kijeva i Volodimira Zelenskog koji tjera svoj narod u propast i smrt, mi smo protiv ludosti Amerike koja će ratovati do posljednjeg Ukrajinca. Zbog toga smo danas ovdje, zbog toga ćemo biti svugdje. Dozvolimo li da iko u naše ime uvede sankcije Rusiji, tu sramotu nećemo oprati dovijeka - naglasio je Medenica.

Istakao je da je zadovoljan brojem okupljenih, s obzirom na predstojeći praznik.


Bez incidenata

Kolona vozila ili, kako su je organizatori nazvali, auto-litija, od platoa ispred Mašinskog fakulteta kretala se bulevarima Nikole Tesle i Nemanjića do Trošarine, a odatle Bulevarom Zorana Đinđića preko Ureda do spomenika pred logorom Crveni krst. Policija je obezbjeđivala saobraćaj i nije bilo incidenata.

Osim zastava, većina vozila je na prozorima ili pod brisačima imala istaknuto latinično slovo “Z”. Vozači su trubili, a iz automobila otvorenih prozora čuli su se povici “Srbija” ili “Rusija”.

Pokret “Živim za Srbiju” je na prethodnim izborima učestvovao kao dIo liste "Suverenisti" zajedno sa pokretima “Dosta je bilo” i “Zdrava Srbija”, međutim, ostali su ispod cenzusa.

Kako piše u političkom programu pokreta, on okuplja “državljane Srbije koji prihvataju, poštuju i uvažavaju iskustva predaka, pritom vJerujući da je patriotizam, privrženost i ljubav prema zemlji u kojoj žive osnov za moralnu, ekonomsku, zdravstvenu, obrazovnu, kulturološku i bezbednosnu obnovu Srbije, piše Anadolija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.