MIKROBIOLOG I VIRUSOLOG

Doktor Šekler: Postoji mogući uzrok hepatitisa kod djece, bolest nema veze sa koronom i vakcinom

Svjetska zdravstvena organizacija je odmah krenula da traga i imali su neke elemente da pomisle da je možda uzrok adenovirus i to 41 podtip, međutim, vi možete da imate i probleme sa jetrom koji su neinfektivne prirode, istakao je

Šekler: Problemi sa jetrom ne moraju da budu samo infektivne prirode. Arhiva

H. J. I.

8.5.2022

Mikrobiolog i virusolog Veterinarskog specijalističkog instituta u Srbiji Milanko Šekler rekao je da je uzrok hepatitisa koji se širi kod djece još uvijek nepoznat, ali da njegov nastanak nema nikakve veze sa koronom i vakcinacijom, jer većina djece koja od njega obolijeva nisu vakcinisana.

Šekler kaže za Tanjug da je mogući uzročnik hepatitisa, kojim je do sada zaražen veći broj djece širom svijeta, adenovirus 41.

- Svjetska zdravstvena organizacija je odmah krenula da traga i imali su neke elemente da pomisle da je možda uzrok adenovirus i to 41 podtip, međutim, vi možete da imate i probleme sa jetrom koji su neinfektivne prirode - kazao je Šekler.


Treba pratiti nova istraživanja

Dodao je da problemi sa jetrom ne moraju da budu samo infektivne prirode, već da njih mogu izazvati različiti lijekovi, hrana i posljedice trovanja.

- Misteriozno je jer ne može sa sigurnošću da se kaže da je to adenovirus, ali eto on je do sada najviše osumnjičen, treba pratiti nova istraživanja i rezultate tih istraživanja - kazao je Šekler.

Kada je riječ o načinu oporavka djece od hepatitisa, Šekler kaže da je potrebno mirovanje, povećan oprez i kvalitetnija ishrana, kao i da mjesecima i nedjeljama budu bez fizičke aktivnosti.

- Jednostavno davanje šanse organizmu da se sam izbori sa tim, nema neke specijalne terapije još uvijek - kazao je on.

Istakao je da, iako je uzrok nastanka hepatitisa kod dece nepoznat, sa sigurnošću može da se kaže da nema veze sa virusom korona niti sa vakcinacijom.


Nema veze sa koronom

- Siguran da nema nikave veze sa koronom, jer se i to ispostavilo, a pogotovo nema nikave veze sa vakcinom, jer djeca koja najčešće oboljevaju nisu vakcinisana - ponovio je Šekler.

Podsjetimo, dijete iz Srbije, koje se ispituje da li ima hepatitis nepoznatog porijekla na Institutu za majku i dijete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu, nije životno ugroženo ali je njegovo stanje ozbiljno, kaže za Telegraf.rs izvor iz ove zdravstvene ustanove.

Ljekari, kako navodi, sve više sumnjaju da jeste riječ o ovoj bolesti jetre za koju se pretpostavlja da je izaziva nešto izmijenjeni adenovirus.

Dječak je prvo dijete u Srbiji koje je postalo sumnjivo na ovu vrstu hepatitusa. Ima devet godina, a sumnja na hepatitis nepoznatog porijekla koji se pojavio među djecom predškolskog i školskog uzrasta u skoro 20 zemalja, ni poslije dva dana nije otklonjena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.