PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Složena situacija za Srbiju, neće ići lako onima koji misle da mogu vršiti pritisak

On je rekao da je ministrica vanjskih poslova Kosova Donika Gervala potvrdila da će tražiti članstvo u Vijeću Evrope, rekavši da je to kršenje svih sporazuma

Aleksandar Vučić. Screenshot

E. Ć. / Nova.rs

12.5.2022

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je sinoć da će u narednih manje od dva dana zakazati sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost i reagovati politički na zahjev Kosova za članstvo u Vijeću Evrope.

- Beograd će se boriti za dalja povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova poslije ove najave iz Prištine. Neće ići tako lako onima koji misle da mogu da nas ucjenjuju i da vrše pritiske - rekao je Vučić nakon radne večere.



Posvetiti se radu u inicijativi Otvoreni Balkan

Vučić je rekao da je ministrica vanjskih poslova Kosova Donika Gervala potvrdila da će tražiti članstvo u Vijeću Evrope, rekavši "da je to kršenje svih sporazuma".

- Predstoji nam težak period jer ukrajinsku situaciju koriste tako što kažu da smo mi produžena ruka Rusije - kazao je Vučić.

On je, komentarišući mogućnost da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u EU po "kiparskom modelu", istakao da su Ukrajinci prijatelji Srbije, ali da se treba držati principa.

Dodao je da se treba posvetiti daljem napretku i radu u okviru inicijative "Otvoreni Balkan".

Zemlje zapadnog Balkana i politika EU

Vučić je rekao da su svi evropski zvaničnici sa kojima je razgovarao jučer u Briselu ponovili poziv Srbiji da se uskladi sa politikom EU u vezi Rusije i ukrajinskog rata i dodao da je pozicija Srbije jako teška i složena.

Istakao je kako je Srbija spremna da sa Hrvatskom po mnogim pitanjima bliže sarađuje, uključujući i pitanje energetike, ali za to je potrebno vrijeme. Dodao je da još nisu počeli pregovori sa ruskom stranom o novom ugovoru za gas, prenosi Nova.rs.

Na pitanje da li mu je Žozep Borelj (Josep Borrell) direktno ponovio poziv da se sve zemlje zapadnog Balkana priključe politici EU, Vučić je odgovorio: "Svi, naravno, sa kim god da sam se sreo".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.