VOŽNJA ULICAMA

U Nišu održan skup oldtajmera: Najstariji američki vojni džip proizveden prije 70 godina

Ovo je drugi rođendan našeg kluba koji je relativno mlad, ali sa dosta starim voznim parkom, rekao je Špavaralo

A. O. / Anadolija

21.5.2022

Sa događaja - Avaz
Veliki skup u Nišu - Avaz
Sa izložbe - Avaz
Predstavljeni automobili - Avaz
Stare “bube”, “mini morisi”, “fiće”, “mercedesi”, dvotočkaši - Avaz
+2

Skup oldtajmera održan je danas u Nišu, gdje je oko bilo oko sedamdeset vremešnih automobila i motocikala sa Balkana, među kojima je najstariji proizveden još 1952. godine.

Nakon što su tokom prijepodne bili izloženi na brdu Čegar, uslijedila je vožnja gradskim ulicama i na kraju parkiranje pred Gradskom kućom, javlja Anadolija.


Rijetko se viđaju

Stare “bube”, “mini morisi”, “fiće”, “mercedesi”, dvotočkaši i četvorotočkaši kakvi se rijetko viđaju u saobraćaju, dovezeni su iz gradova širom Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Bugarske.

Među najvećim kuriozitetima je bio “jeep willys” kakav je nekad koristila američka vojska. Proizveden je 1952. godine, a poznavaoci kažu da se nalazi u originalnom i izvanrednom stanju. Tu je bio i motor “java” sa prikolicom, kakav su mnogi vidjeli samo na filmovima.

- Ovo je drugi rođendan našeg kluba koji je relativno mlad, ali sa dosta starim voznim parkom - kazao je Goran Šparavalo iz „Oldtajmer kluba“.

Dodao je da u Srbiji važi pravilo da se svako vozilo starije od trideset godina smatra oldtajmerom.


Vrijednost vozila

- Međutim, tu bi onda trebalo da budu i Golfovi dvojke, razna vozila koja svakodnevno viđamo po ulicama, ali sve što je ovdje danas dosta je nesvakidašnje. Okupili smo se da mladi vide i da se stariji podsjete šta se nekada vozilo - kazao je Šparavalo.

Vrijednost vozila na današnjem skupu kreće se, dodao je on, od pet stotina do nekoliko desetina hiljada eura, koliko košta detaljna restauracija starih automobila.

Iz Kruševca se u „fići“ koji će naredne godine napuniti pola vijeka dovezao Cvetko Mihajlović.

- Ovo je sve fabrička limarija, fabrički enterijer, prešao je oko 50.000 kilometara. Auto za uživanje - na auto-putu do 70 kilometara na sat, ništa preko toga. Svaki hobi je skup, ali iskreno da vam kažem, sa manje od pet hiljada eura ne možete da restaurirate fiću - rekao je ovaj vozač.

Iz „Oldtajmer kluba“ ovakvo okupljanje najavljuju i za narednu godinu, uz zacrtani cilj od najmanje stotinu vozila.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.