SAOPĆIO MUP

Hapšenje u Gambiji zbog dojava bombi u Srbiji

Sumnja se da je imao pomoć studenta iz Poljske

Identifikovane su lokacije više mail adresa. Ilustracija

H. J. I.

10.6.2022

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije obaviješteno je od strane Interpola Gambije da su izvršene provjere u vezi broja telefona i IP adrese povezanih sa mail adresama sa kojih su upućene prijetnje o postavljenim eksplozivnim napravama na teritoriji Republike Srbije i da je tom prilikom u Gambiji uhapšen K.B. iz Gambije koji je priznao da je slao prijeteće poruke Republici Srbiji sa svoje mail adrese, navodi MUP Srbije u saopćenju.


Pomoć studenta iz Poljske

Kako se osnovano sumnja da je u tome imao pomoć jednog studenta iz Poljske, u narednom periodu Ministarstvo unutrašnjih poslova i Tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal inicirat će međunarodnu pravnu pomoć u cilju identifikacije i procesuiranja osumnjičenog iz Poljske, navodi MUP Srbije u saopćenju.

- Ističemo da su identifikovane lokacije više mail adresa sa kojih su stizale prijeteće poruke o postavljenim bombama sa servisa Gmail, ProtonMail, Eunet mail, Yandex i da su o svemu obaviješteni naši inostrani partneri od kojih očekujemo i adekvatnu reakciju - navodi MUP Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, navodi se, utvrdilo je ranije da su prijetnje o postavljenim eksplozivnim napravama stizale pretežno iz Poljske, Gambije, Irana, Nigerije, Ukrajine, Slovenije i Rusije.


"Meta specijalnog rata"

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, također, rasvjetlili su svaku dojavu o postavljenoj bombi koja je došla iz Srbije, brzo pronašli izvršioce i procesuirali ih, tvrde iz ove institucije.

- Republika Srbija je meta specijalnog rata, ali će izdržati sve pritiske i hakerske napade, baš kao i druge države koje se suočavaju sa identičnim slučajevima prijetnji o postavljenim bombama - navodi MUP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.