PRED SAMIT

Vučić: Prošla su vremena kada nezavisne i slobodne države neko može da ucjenjuje, Srbija sjedi na svojoj stolici

Mi ćemo se zajedno sa prijateljima iz regiona boriti za evropsku budućnost poštujući sebe, rekao je Vučić

A. O. / Kurir.rs

Aleksandar Vučić

Foto: PRINTSCREEN


Lideri EU i Zapadnog Balkana danas su se sastali u Briselu, a glavne teme bit će napredak u procesu eurointegracija i izazovi povezani sa ruskom invazijom na Ukrajinu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se pred početak Samita.

- Prošla su vremena u kojima slobodne i nezavisne države neko može da ucjenjuje i pritiska. Mi smo ovdje došli kod prijatelja, vjerujem u evropsku budućnost Srbije i regiona. Mi ćemo se zajedno sa prijateljima iz regiona boriti za evropsku budućnost poštujući sebe. To da smo uplašeni, a neki su mnogo mali a neki mnogo veliki ostavite za nekog drugog, to su priče za malu djecu i davno su prošla ta vremena.

Značaj Srbije

- Sjeverna Makedonija je za nas prijateljska i bratska zemlja. Sve što osjećate vi u Skoplju i Sjevernoj Makedoniji, kao da osjećamo mi u Beogradu. Mi ništa od vas ne tražimo i ne očekujemo, samo da ubrzano razvijamo naše prijateljske i bratske odnose i vjerujem da ćemo uvijek i na evropskom putu i na svim drugim putevima biti zajedno - poručio je Vučić iz Brisela.

Predsjednik na pitanje medija iz regiona, da li očekuje kritike na Samitu EU - Zapadni Balkan u Briselu zbog neuvođenja sankcija Rusiji, rekao je da ima spreman odgovor na te kritike i poručio da Srbija sjedi na svojoj stolici.

- Očekivao ili ne očekivao, dobit će odgovor - rekao je Vučić, na pitanje novinarke.

Upitan kako gleda na to što su premijer i predsjednik Hrvatske izjavili ranije da Srbija više ne može sjedeti na dvije stolice, Vučić kaže:

- Srbija sjedi na svojoj stolici i nisu vaš premijer i vaš predsjednik oni koji će da vode politiku Srbije, već građani Srbije preko svog rukovodstva. Ali, im čestitam na tome što bi mnogo željeli da vode politiku Srbije. To pokazuje kakav je značaj Srbije i želim im sve najbolje.

Učešće lidera zemalja

Na pitanje da prokomentariše to što je njemački kancelar Olaf Šolc (Schiolz) rekao ranije da očekuje da Srbija prizna Kosovo, Vučić je kratko odgovorio:

- I ja sam njemu rekao, da mi to ne očekujemo.

Podsjetimo, nakon detaljnih i sveobuhvatnih konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, lideri Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, Aleksandar Vučić, Edi Rama i Dimitri Kovačevski, jučer su donijeli odluku o zajedničkom odlasku na samit EU- Zapadni Balkan. U jučerašnjem razgovoru Vučića, Rame i Kovačevskog usaglašeni su i principi koji će predstavljati glavnu okosnicu razgovora sa brojnim zvaničnicima Evropske unije, saopćeno je iz Predsjedništva Srbije.

Učešće lidera zemalja "Otvorenog Balkana" na samitu bilo je neizvjesno, jer su predstavnici Skoplja, nezadovoljni tretmanom EU prema ovoj državi, razmišljali da ne putuju u Brisel, a Rama i Vučić bili su spremni da se solidarišu sa Sjevernom Makedonijom.

Inače, Samit će biti održan prije podne, a jedna od ključnih tema je usklađivanje Zapadnog Balkana sa evropskim vrijednostima i Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Unije, piše Kurir.

Više o temi Aleksandar Vučić

NA VRH

Podijeli članak na