GRADONAČELNIK BEOGRADA

Aleksandar Šapić: Moramo da postavimo drugačije prioritete

Ono što prvo hoću da uradimo je to da presječemo autobusku stanicu, rekao je novoizabrani gradonačelnik

Aleksandar Šapić. MILAN OBRADOVIĆ

A. O. / Kurir.rs

23.6.2022

Novoizabrani gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da želi da Beograd bude grad pobjednik i grad šampion. 

Nakon što je izabran za prvog čovjeka prestonice, on je u obraćanju odbornicima, rekao da želi da Beograd bude "grad pobjednik, grad šampion".

Predstavio je, kako je rekao, "dnevni red", sa samo jednom tačkom, koja će, kaže, uvijek biti iznad svih i koju nikada ne smiju da smetnu sa uma i zaborave, a ona se zove Beograd.


Pravi odgovor

Šapić je istakao da vrijeme koje proživljaju, ratne, ekonomske i političke krize ne bi trebalo da bude nešto što će ih uplašiti i naglasio da će pitanja snabdijevanja energenata, pitanje grijanja, javnog prijevoza biti najvažnija pitanja na koje će morati da imati pravi odgovor.

Upravo Aleksandar Šapić bio je gost jutarnjeg programa "Redakcija" na Kurir televiziji.

- Želim da svima dam do znanja da će Beograd biti ono što sve treba da nas spaja, sve naše različitosti. Na kraju krajeva, ja ću biti gradonačelnik i onim ljudima koji nisu glasali za našu koaliciju - rekao je Šapić.

Aleksandar Šapić, kako kaže, ima velike planove za Beograd, uslijed međunarodne krize, ali dodaje i da treba postaviti drugačije prioritete.

- Što se tiče onoga kako će proteći mandat - to niko ne može da zna. Mislim da je situacija u kojoj postajem gradonačelnik Beograda dosta specifična, zbog opštih okolnosti i zbog situacije u svijetu. Moderna historija baš ovakvu situaciju ne prepoznaje, jer imali smo periode ratova, ali ovo je mješavina rata, ekonomske i geopolitičke krize. Mijenjaju se odnosi između velikih sila. To se odražava na čitav svijet. Bez obzira na sve, i na projekte koji treba da se rade, ove jeseni i zime, moramo da postavimo neke drugačije prioritete - nabavku energenata, da nam domovi, vrtići, škole budu topli, normalno funkcionisanje prijevoza, komunalnih sistema. Tome ću posvetiti dosta vremena ovog ljeta. Siniša Mali kada je postao gradonačelnik imao je šest mjeseci privremeni organ. Grad Beograd je najkompleksniji sistem u državi koji postoji. Vrlo brzo ćemo morati da radimo rebalans budžeta, jer ono što se planiralo na kraju prošle godine, na kraju se sve promjenilo i troškovi i prioriteti, naravno nećemo odustati od svih stvari koje su započete - ispričao je Šapić.

A prvi plan novog gradonačelnika su - autobuske stanice.


Autobuska stanica

- Ono što prvo hoću da uradimo je to da presječemo autobusku stanicu. Čekamo je godinama. Zavisilo je od privatnog preduzeća. Ti radovi traju godinama. Ja ću predložiti da se to oduzme, odnosno da se vrati gradu Beogradu i da mi završimo tu autobusku stanicu. To će biti jedan od prvih poteza - kaže Aleksandar Šapić.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić objasnio je da je "notorna laž da je najavio odluku o zabrani vožnje jedne osobe u autu u špicu".

- Nisam tako rekao. U razgovoru sam rekao da u raznim zemljama postoje različiti načini da se zagađenje sprječi. Navodio sam primjere iz raznih zemalja. A onda sam rekao da je prvi preduslov da imate dobar javni prijevoz i metro - objasnio je Šapić.

Šapić je istakao i da mu je potrebna pomoć medija u svom mandatu, kao i da će učiniti sve da riješi goruće probleme u vezi sa GSP-om.

- Da li ću uspjeti da raspetljam Gordijev čvor - ne znam. Moji prethodnici nisu uspjevali u tome, i ogroman je novac i subvencije koje odlaze na GSP. Sve je to novac Beograđana. Značila bi mi i pomoć medija u tome - rekao je Šapić, piše Kurir.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.