BEOGRAD

Vučić s američkim ambasadorom Hilom: SAD podržavaju evropske integracije cijelog zapadnog Balkana

Vučić je istakao da je Srbija posvećena političkom dijalogu i ulaganju dodatnih napora u cilju razvoja regionalnih odnosa

Kristofer Hil i Aleksandar Vučić. Instagram

E. Ć.

28.6.2022

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofera Hila (Christopher Hill). 

Kako je saopćeno, Vučić i Hil su razgovarali o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije, kao i dijalogu Beograda i Prištine i drugim aktuelnim pitanjima.

Vučić je istakao da je Srbija posvećena političkom dijalogu i ulaganju dodatnih napora u cilju razvoja regionalnih odnosa u svim oblastima i dodao da za našu zemlju očuvanje mira i stabilnosti u regionu ostaje jedan od ključnih prioriteta, čime se Srbija pokazala kao ozbiljan i odgovoran partner.

On je ponovio da inicijativa "Otvoreni Balkan" predstavlja jedan od izuzetnih primjera regionalne saradnje, koja je ojačala partnerstvo Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, saopćila je Služba za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.

Kada je rekao o značaju snažnog ekonomskog zamaha Srbije, Vučić je naglasio kako prisustvo američkih kompanija, koje uspješno posluju u Srbiji, ukazuju na dobre ekonomske odnose između Srbije i SAD.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o dijalogu Beograda i Prištine.

- Srbija nastavlja da insistira na razgovoru, jer je to jedini pravi put za rješavanje svih otvorenih pitanja i postizanje obostrano prihvatljivog dogovora - istakao je Vučić.

Ambasador Hil je ponovio podršku evropskim integracijama cijelog regiona zapadnog Balkana, naglasivši da je to jedan od prioriteta američke vanjske politike kada je u pitanju region. Također, pozdravio je inicijativu "Otvoreni Balkan".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.