NIJE ZADOVOLJAN ODLUKOM

Vučić: Cilj im je nova "Oluja", planiraju opći napad na sjever Kosova

Ranije danas je Vlada Kosova uspostavila reciprocitet za ulazak državljana Srbije na Kosovo

S. S.

Aleksandar Vučić: Planira se napad na sjever Kosova

Foto: Vesna Lalić / Nova.rs


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je večeras da je odluka kosovskih vlasti o tablicama donijeta sa ciljem da se protjeraju Srbi sa sjevera Kosova, dok je odluka o ličnim kartama uskraćivanje prava ulaska na Kosovo. On je naveo i kako "imamo i petu zemlju koja je povukla priznanje Kosova".

Aleksandar Vučić se nakon sastanka sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom obratio novinarima i to sam kako bi "saopćio istinu" i kako ne bi "doveo Lajčaka u neprijatnu situaciju". Predsjednik Srbije je na konferenciji naveo i kako Srbija ima i petu zemlju koja je povukla priznanje Kosova.

- Čekamo samo da uđu u proceduru za pristupanje nekoj organizaciji da im to pokažemo - rekao je Vučić.

- Mi smo uvijek spremni za dijalog, dok neki drugi nikada nisu spremni za suštinski dijalog, ali imaju podršku zapadnih sila. Riječ je o tome da su donijeli dvije odluke u svojim institucijama jedno je skraćivanje prava ulaska sa ličnim kartama na Kosovo... Druga odluka je donijeta sa jedinim ciljem da se protjeraju Srbi, da se napravi jedna nova Oluja - rekao je Vučić.

"Računaju da će Srbi napustiti sjever"

Vučić je naveo da ako Priština ne ubijedi Srbe da preregistruju tablice, da će onda kosovske institucije "otimati tablice i vozila Srba".

- Računaju da će Srbi da napuste sjever Kosova - ocenio je Vučić.

Vučić je istakao kako je albansko rukovodstvo navodno dobilo podršku od Velike Britanije, Njemačke i ostalih zemalja Kvinte.

- Godinama trpimo laži... Nije problem što oni misle da smo mi glupi, nego što misle da su oni mnogo pametni - rekao je Vučić o Zapadu.

Vučić je naveo da Priština planira "napad na sjever Kosova do 1. oktobra".

- Dali su nam rok za tablice do kraja septembra. Znači da planiraju opšti napad na sjever Kosova najkasnije do 1. oktobra - izjavio je predsjednik Srbije.

Vučić je upitao na konferenciji o čemu voditi dijalog Beograda i Prištine poslije ovakvih odluka kosovskih vlasti.

- Dijalog o čemu? O čemu da pričamo? Evo spremni smo, ne znam o čemu da pričamo - rekao je Vučić.

On je naveo kako je Srbija ispunila sve iz Briselskog sporazuma, a Priština ništa.

- Onda su nas malteritirali taksama, a onda upadali na sjever Kosova sa specijalnim jedinicama iako nisu imali prava. Onda su počeli da pričaju o reciprocitetu. Pravno nasilje nad Srbima se nastavlja. Sve ovo sam rekao od A do Š Lajčaku. Puna im usta međunarodnog prava kad govore o Ukrajini, a kada se pomene Rezolucija 1244 mnogi gledaju u daljinu kao da ne razumiju o čemu se radi - izjavio je Vučić.

Hapšenje Srba na sjeveru

On je kritikovao i hapšenje Srba na Kosovu zbog srpskih nacionalnih obilježja.

- Uhapsili čovjeka koji je imao srpsku zastavu u gepeku, da li je to neko krivično djelo - upitao je Vučić i prokomentarisao da li Miroslav Lajčak ima isti tretman u Prištini kada ide sa automobilom sa slovačkom zastavom.

Predsjednik Srbije je na konferenciji još uputio apel Prištini da "ne napada srpski narod". "Oni prijete, a mi ih molimo da to ne rade", rekao je Vučić.

Govoreći o Kurtiju, Vučić je naveo da kosovski premijer "sanja da je Zelenski, a da ponekad sanja da je Hegel".

- Mene više brinu oni koji ga u sve to guraju. Moja poruka je njima upućena. On je mali kalibar - dodao je Vučić.

Predsjednik Srbije je naveo da Srbija vojne akcije neće preduzimati i zamolio prištinsku stranu da zato ne pokušava da otima imovinu i protjeruje Srbe.

- Imaju dovoljno vremena do 30. septembra da razmisle - dodao je Vučić i ponovio da Srbija neće dozvoliti nove Oluje i Bljeske.

Podsjetimo, ranije danas je Vlada Kosova uspostavila reciprocitet za ulazak državljana Srbije na Kosovo. Kurtijeva vlada je na sastanku u srijedu odlučila da primjeni istu mjeru kao i zvanični Beograd, koji ne prihvata lične karte, ali građanima Kosova na ulazu daje pismo koje zamjenjuje identifikaciona dokumenta.

NA VRH

Podijeli članak na