ŠEF DIPLOMATIJE SRBIJE

Selaković: Odlučivat ćemo o protivmjerama, Ambasada Hrvatske je odbila primiti notu

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske posjetu visokog predstavnika strane države spomen području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera, naveo je

Selaković: Prije dva dana ambasadi Republike Srbije u Zagrebu stigla nota od Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske. Agencije

E. Ć. / Telegraf.rs

17.7.2022

Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković održao je vanrednu konferenciju za novinare, a nakon najava da će Zagreb zabraniti privatnu posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu.

Selaković je rekao da prije dva dana ambasadi Republike Srbije u Zagrebu stigla nota od Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske.

- Nota je stigla 15. ovog mjeseca, putem elektronske pošte. U toj noti stoji da je su nezvanično došli do saznanja da predsjednik Republike Srbije planira nezvaničnu posjetu području Jasenovca i Pakraca 17. jula 2022. - čitao je Selaković šta piše u noti.


Neprihvatljiva činjenica

U dokumentu se "podsjeća da prilikom planiranja posjete stranih zvaničnika, vrijeme, priroda i program posjete treba da budu predmet službene komunikacije i dogovora obje strane".

- Činjenicom da hrvatska strana nije informisana o mogućoj posjeti Republici Hrvatskoj je neprihvatljiva. Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske posjetu visokog predstavnika strane države spomen području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera.

U trenutku kada se stvore uslovi za takvu posjetu, o kojem ovom prilikom nisu zvanično informisane službene vlasti Republike Hrvatske, on će biti dogovoren u uobičajenim diplomatskim kanalima - stoji u noti koju je Hrvatska poslala Srbiji.


Vučić će sutra iznijeti više detalja

Selaković je rekao da je Srbija reagovala na ovo notom, koju je hrvatska otpravnica poslova odbila danas da primi. On je rekao da Srbija zadržava pravo da adekvatno odgovori na odluku hrvatske strane. Selaković je kazao kako je "odluka Hrvatske nevjerovatna i nečuvena".

- Nevjerovatno je da se ovako nešto događa nakon Drugog svjetskog rata. Vlada Republike Srbije odlučivat će o protivmjerama koje će biti uvedene, a koje će biti zasnovane na općim pravilima međunarodnog javnog prava - poručio je Selaković i rekao da je uvjeren da će Vučić lično sutra iznijeti više detalja o ovom slučaju.

- Za mene je nevjerovatno da neko u polaganju cvijeća na mjesto najvećeg stradanja srpskog naroda vidi haos - dodao je, prenosi Telegraf.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.