ZORANA MIHAJLOVIĆ

Potpredsjednica vlade Srbije otkazala posjetu Zagrebu

Brojni ministri, stranke i institucije u Srbiji oštro su reagirali na poruke hrvatskih vlasti

Zorana Mihajlović. AGENCIJE

A. O.

17.7.2022

Potpredsjednica vlade Srbije i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović odlučila je otkazati službenu posjetu Zagrebu.

Razlog tome jeste stav vlade Hrvatske koja je donijela odluku o  planiranoj privatnoj posjeti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Jasenovcu.

Brojni ministri, stranke i institucije u Srbiji oštro su reagirali na poruke hrvatskih vlasti.


Regionalna saradnja

Naime, ona se u utorak u Zagrebu trebala sastati s ministrom ekonomije i održivog razvoja Hrvatske Davorom Filipovićem, a kao glavna tema razgovora najavljena je regionalna saradnja i povezivanje plinskim interkonekcijama.

Sastanak je, kako navodi Mihajlović, bio organiziran s ciljem da se razgovara kako da "kroz konkretne projekte i saradnju" dvije zemlje povećaju energetsku sigurnost cijele regije i da zajedno idu u susret izazovima 21. vijeka", piše Hina.

Hrvatska vlada komentirala je odluku o nedozvoljavanju dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Hrvatsku, u privatnu posjetu Jasenovcu i Pakracu. Kako je rečeno, odluka je donesena principijelno, iz dva razloga.


Najveća sramota

Podsjećamo, prvi je taj što su hrvatske vlasti iz neslužbenih izvora dobile informaciju o namjeri dolaska Vučića, odnosno hrvatska strana nije službenim putem informirana o namjeri moguće posjete, što drže neprihvatljivim i u suprotnosti s diplomatskom praksom. 

Potom, posjeta visokog predstavnika strane države Spomen području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera.

U redakcije beogradskih medija stižu službena saopćenja ministara, organizacija, stranaka i institucija u kojima se oštro osuđuje stajalište MVEP-a Hrvatske o privatnoj posjeti Vučića Jasenovcu, a odluka hrvatskih vlasti naziva se "antievropskom", "anticivilizacijskom", te "najvećom sramotom u Evropi poslije Drugog svjetskog rata".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.