NA TRGU SLOBODE

Vučić: Naša politika jeste i ostaće mir, mir i mir, gotovo po svaku cijenu

Vučić kaže da se sopstvenom narodu nametnuo osjećaj krivice zbog 18 godina zanemarivanja sjećanja na srpsko stradanje

S. S.

4.8.2022

Aleksandar Vučić: Srbija nije više šaka zobi. Telegraf.rs

Na Trgu slobode u Novom Sadu održala se manifestacija posvećena sjećanju na sve stradale i prognane Srbe, povodom 27. godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja". 

Na manifestaciji se obratio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da godinama u Srbiji kao da nije bilo svjedoka o zločinima počinjenim nad Srbima.

Osjećaj krivice

- Devetu godinu kako na ovakav način obilježavamo pogrom, težak zločin. Dva su razloga zbog kojih smo danas ovdje. Prvi je tuga, zbog ubijene djece, žena, straca, 250.000 prognanih. Drugi je da bi se ta svjedočenja čula. Godinama u Srbiji kao da nije bilo svjedoka i nikoga ko bi ispričao kako su obični ljudi, civili ubijani, kako su im kuće pljačkane i paljene - rekao je Vučić te nastavio:

- Kako su ih, dok su u traktorskim kolonama napuštali Hrvatsku, napuštali svoja ognjišta, pljuvali i udarali, kamenovali... Nikoga da kaže da su bombardovali te kolone, ubijajući djecu i starce, malenu braću i sestre. Time smo ih pravdali i ponavljali zločin, time smo ravnodušnost proglasili za vladajuću ideologiju.

Vučić kaže da se sopstvenom narodu nametnuo osjećaj krivice zbog 18 godina zanemarivanja sjećanja na srpsko stradanje. On dodaje da je slušanje o zločinima jedini lik za ravnodušnost.

- Time smo i sami bacili kamen na najtužniju kolonu u srpskoj historiji. I radili smo to 18 godina. Natovarili smo sopstvenom narodu osjećaj krivice, opravdali smo zločine nad onima koji su ubijani samo zato što su Srbi pravoslavci i koji su protjerani sa svojih ognjišta - kazao je Vučić.

Više se ne plaše

Dodao je da Srbija više nije ista, da se više ne plaše.

- Čuvaćemo Srbiju, a na njihovu histeriju laži i prijetnji odgovaraćemo pozivanjem na mir - poručio je Vučić.

Spomenuo je i da nikada neće zaboraviti patnju krajiškog čovjeka.

- Mogu da tuku koliko hoće, ali mi više nemamo kud, mi ćemo čuvati i braniti našu zemlju. Odbranićemo je i pobijedit ćemo i nemojte da nam prijetite više! Oguglali smo na vaše prijetnje. Danas smo ovdje da pokažemo da Srbija više nije šaka zobi i da nema namjeru da savija glavu i da im potvrdimo da zabranjeni grad "Jasenovac" i "Oluja", nisu mit, već činjenice sa kojima živimo - rekao je Vučić.

Vučić je prethodno poručio da politika Srbije jeste i ostaće mir, gotovo po svaku cijenu.

- Naša politika jeste i ostaće mir, mir i mir, gotovo po svaku cijenu - poručio je Vučić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.