IZAŠLI NA ULICE

Protesti poljoprivrednika u gradovima širom Srbije: Ako Vlada ne ispuni zahtjeve, sljedeća destinacija je Skupština

Ovim putem želim da poručim da mi ne rušimo ni vlast, ni (Aleksandra) Vučića, ni (Branislava) Nedimovića, rekao je Novaković

A. O. / Nova.rs

9.8.2022

Protest poljoprivrednika - Avaz
Protest poljoprivrednika - Avaz
Protest poljoprivrednika - Avaz
Protest poljoprivrednika - Avaz
Protest poljoprivrednika - Avaz
+8

Protestne vožnje i blokade poljoprivrednici iz Vojvodine, Mačve, Stiga i drugih krajeva Srbije danas su organizirali, a s ciljem skretanja pažnje na goruće probleme poljoprivrednih proizvođača koje država ne želi da riješi. 

Među mjestima gdje su organizovani protesti za sada su Stara Pazova i Inđija, Novi Sad i Požarevac.

- Do sada poljoprivrednici nisu ulazili traktorima u Beograd i protestovali u prijestonici, to je svaka vlast do sada uspjevala da izbjegne i spriječi. Na korak smo do toga. Ako Vlada Srbije ne ispuni zahtjeve poljoprivrednika, sljedeća destinacija je Beograd – Skupština - kazao je Aleksandar Jovanović Ćuta, poslanik koalicije „Moramo Zajedno“ i koopredsjednik stranke Zajedno.

Inače, kako je javio reporter portala Nova.rs, poljoprivrednici su ranije od pumpe na putu između Stare Pazove i Inđije u koloni traktorima krenuli u protestnu vožnju do Batajnice.


Zakonski problemi

Na čelu protestne kolone su tri policijska automobila. Na današnjem protestu na toj lokaciji okupilo se oko 20 traktora i 40 ljudi. Na početku protesta poljoprivrednici su rekli da su uredno najavili protestnu vožnju, ali im je komandir javio da imaju zakonskih problema. Međutim, oni su odlučili da uprkos svemu krenu u protestnu vožnju.

U traktorima i automobilima većina učesnika protesta je povela i svoju djecu. Oni trube sve vrijeme, a policija je na čelu i na kraju kolone. Kolona je dužine oko 200 metara, javlja reporter portala Nova.rs.

Prema saznanjima reportera portala Nova.rs, poljoprivrednike su, kako su rekli, zvali su iz Ministarstva poljoprivrede i da su im rekli da su se uputili ka Požarevcu.

- Pristupio sam danas ovoj inicijativi, ali ovo je tek početak. Ni Vlada Srbije, ni predsjednik nam ne ulijevaju povjerenje, ne rušimo ni vlast, samo pokušavamo da spasimo naša gazdinstva. Imali smo visoku cijenu goriva, sušu i švašta još. Ulagali smo mnogo, a nemamo skoro ništa. Nemamo kukuruza, sa cijenom koju smo imali prošle godine, koja je bila manja, ali i manje ulaganja sada sa ovom cijenom koliko smo uložili nam neće ostati ništa - kaže Jovan Novanković za portal Nova.rs.

- Mi tražimo naša prava, prvo subvencije za mlijeko pa onda i ostalo. Mnogo smo uložili, a nemamo ništa, nekada smo radili i gradilo se Preševo, a danas radimo i gradi se Beograd na vodi i Novi Sad, a šta je sa nama? Gdje smo mi tu? Ovde nezadovoljstvo kulminira - kaže Đorđe Sremčević iz Karlovčića.

- Uredno smo se prijavili za protestnu vožnju, ali nam kažu da sada imamo nekih zakonskih problema. Mi samo želimo naša prava, i cijenu goriva koja je normalna. Dogovorili smo se sa ostalima da se izborimo. Država traži socijalni mir, a mi tražimo da nam se isplati realna cijena suncokreta. Tražili smo da cijena za tonu suncokreta bude 700 eura i da možemo da sipamo gorivo po povlaštenoj cijeni od 179 dinara - kaže Radoslav Avramović.

Milorad Novaković, jedan od poljoprivrednika u koloni, naveo je da oni danas neće blokirati ni Srbiju ni puteve, već će imati jednu protestnu vožnju.

- Ovim putem želim da poručim da mi ne rušimo ni vlast, ni (Aleksandra) Vučića, ni (Branislava) Nedimovića. Mi samo želimo da se ispune neki zahtjevi da bolje živimo i da se borimo za našu djecu. Jednostavno situacija je kritična u suncokretu i u proizvodnji suncokreta, kao i u proizvodnji mlijeka - rekao je za on za N1 i dodao:

- Jednostavno država je spustila cijenu premije sa 15 na 10 dinara u nikad goroj situaciji. Poručujem ministru da natjera malo njegove saradnike da krenu na teren i da Srbija nije nekolicina tajkuna - poručio je. 


Policija ih zadržavala

I u Novom Sadu su poljoprivrednici sa traktorima izašli na ulice, oko 10-15 traktora je uspjelo da dođe do zgrade Banovine. Njih je prvo policija zadržavala na ulasku u grad, ali je njih nekolicina uspjela da se probije.

Na mrežama su se pojavili i snimci poljoprivrednika iz Srbobrana koji su krenuli za Novi Sad. Na društvenim mrežama su se pojavile informacije i da su poljoprivrednici iz Pančeva navodno krenuli traktorima za Beograd.

Blokade ima i kod Požarevca, gdje je blokiran most na Velikoj Moravi.

Radoslav Adamović iz Inicijative za opstanak srpskog poljoprivrednika rekao je ranije da protest najprije početi u devet sati u Stigu, da bi nakon toga u 12 sati trebalo da krene vožnja na pravcu Stara Pazova-Batajnica.

- Protestna vožnja će krenuti iz Srbobrana vjerovatno ka Novom Sadu, od Stare Pazove do Batajnice, Subotica i Sombor po gradu, a u Požarevcu će poljoprivrednici Stiga imati svoj plan - rekao je Adamović.

Dodao je da će općine Žabalj, Temerin, Bačka Palanka također protestovati i da će krenuti u vožnju do Novog Sada. Kako je Adamović istakao, oni će krenuti u protest između 10 i 12 sati.


Sušna godina

- Nama je žao što moramo da uznemiravamo druge građane, ali prinuđeni smo da reagujemo na ludosti koje izvodi Ministarstvo poljoprivrede. Protest će početi u različitim intervalima - rekao je on.

Podsjećamo, nakon serije odluka državnog vrha da ograniči cijene poljoprivrednih proizvoda, kao i da ne doprinese da teret poljoprivrednika bude lakše podnijet u trenutku kada cijene galopiraju, poljoprivrednici izlaze na ulice.

Kako je za Nova.rs rekao jedan od predstavnika Inicijative za opstanak srpskog poljoprivrednika Nikola Mažić, u više krajeva Srbije će biti organizovana protestna vožnja od dva sata, koja može da preraste u velike blokade ukoliko im zahtjevi ne budu ispunjeni.

- Država je već zabranila izvoz pšenice i ulja, što ne smije da radi. Nama se desila sušna godina, sa najgorom sjetvom u historiji Srbije, plus sa ovako formiranim cijenama, neminovno je da poljoprivrednici propadnu. Najgora sitaucija je u Banatu. Zahtjevamo da se država ne miješa u određivanje cijena, jer na ovakav način samo par ljudi zarađuje. Dodatno, tražimo da cijena suncokreta bude minimalno 700 eura po toni i da nam se dozvoli da sipamo 100 litara goriva po povlašćenoj cijeni - objasnio je ranije Mažić u izjavi za Nova.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.