KUĆA PUNA SREĆE

Četvorke konačno na okupu: Za roditelje počinju najslađe muke

Živimo i radimo po smjenama, skoro da se ne srećemo, osim kada ih hranimo i predvečer kada izlazimo u šetnju

Porodica konačno na okupu. Blic

A. Č. / Blic

11.8.2022

Nakon više od tri i po mjeseca od rođenja, prve četvorke u Srbiji koje su začete prirodnim putem, sestre Gaćeša, konačno su zajedno, sa roditeljima, Marijom i Đorđem, i trogodišnjom sestrom Iskrom.

Prve utiske, ogromnu sreću i ljubav koju osjeća prema deci i svojoj porodici, Marija je podijelila i sa redakcijom „Blica“ i donijela veliku radost svima koji su ih vidjeli zajedno po izlasku iz Instituta za neonatologiju u Beogradu.

Spava, malo plače i jede

Na pitanje kako je, kaže da su svi dobro, i da od „danas priključuju i najmlađeg člana, Inu“.

- Živimo i radimo po smjenama, skoro da se ne srećemo, osim kada ih hranimo i predvečer kada izlazimo u šetnju. Čekali smo još Inu, dostigla je 2,6 kilograma. Sve su lijepo napredovale. Oko tri kilograma imaju, osim Irine, koja je prešla 3,3 kg jer najbolje jede. Spava, malo plače i jede – priča sretna majka.

Po dolasku iz Instituta sa četiri djevojčice najstarija kćerka Iskra, koja je ostala sa bakom, nestrpljivo ih je čekala. 

Poskakivala je i vikala „Moja seka, moja seka!“.


Porodica konačno na okupu. Blic

Iskra zna kako se zovu njene sestre, ali ih ne razlikuje. Sve ih zove Ina i mnogo ih voli, grli, ljubi i želi da ih nosi zbog čega je roditelji nikada ne ostavljaju s njima pošto su još sve male. 

Učestvuje u poslovima oko njih, pridržava flašice i dodaje pelene.

- Funkcionišem sa po tri sata sna, i najbitnije mi je da to bude tri sata odjednom.

Uspijevam i da sredim kuću i da se posvetim Iskri i bebama. Naravno, osjetimo umor i sinoć sam čak otišla prva na spavanje. Mali problem imam da se opustim dok one spavaju i tada bih mogla i ja da spavam, ali se meškolje i čujem ih. Napeta su mi čula i uvijek moram da vidim šta se s njima dešava. Zato mi je lakše da budem budna, nego da ležem i ustajem stalno. Ali, zaista smo dobro i sve, počev od trudnoće, bilo je mnogo teže sa Iskrom, nego sa njih četiri, sada pet – kaže Marija.

Dva paketa pelena dnevno

Majci je žao što je morala da prestane da ih doji. Dok su samo tri bebe bile kući dnevno im je trebalo 6.500 dinara za dva dana pelena i dohrane. Sa četvrtom bebom i jer jedu sve više troškovi se povećavaju. Iris, Inda i Irina jedu „Nan“, a Ina „Aptamil“, ali će i nju uskoro probati da prebace na istu dohranu koju jedu sestre da bi im bilo jednostavnije.

Već su počele, njih tri da troše dva paketa pelena dnevno, sa pojačanjem očekuju da to bude i više.

Podršku od grada ne očekuju, jer su je zatražili u vidu pelena i dohrane, pošto je, recimo, grad Subotica, za četvorke Krstić osigurao pelene i dohranu još 2019. godine, kada im je jedino to bilo neophodno za bezbrižno odrastanje. 

Međutim, Gaćešama je otvoreno rečeno da njihov grad ne može to da izvede.

Marija ima poruku za sve žene koje priželjkuju ili očekuju potomstvo i kaže da je važno da se ne informišu na internetu i da vjeruju u svoje najljepše želje.

- Vjera je više od 80 posto posla. Moraš da vjeruješ i da sve strahove ostaviš sa strane. Oni će uvijek biti tu, ali treba razmišljati uvijek pozitivno. Volim da kažem da kako zračimo, tako privlačimo. Zamislite da sam kukala i govorila : Joj četiri bebe, pa kako ćemo“, vjerovatno mi se ne bi rodile moje sreće. Sve je do stava i do glave. Jutros mi jedna žena kaže : Imam dvoje djece i vidite me, a vi imate petoro i nasmijani ste i vedri“. Nisam odmorna, ali trudim se da ne razmišljam o umoru. Ako se fokusiram da je teško, sigurno će mi biti teško – kaže Marija Gaćeša.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.