PREMIJERKA SRBIJE

Brnabić napala EU, kaže da su licemjeri

Brnabić ocijenila da EU nije napravila svoj dio posla

Brnabić: EU nije ispunila svoje obveze. Agencije

A. Č.

15.8.2022

Premijerka Srbije Ana Brnabić, reagirajući na saopćenje Evropske agencije za vanjske poslove (EEAS) kojim čelnike Beograda i Prištine poziva da se suzdrže od zapaljive retorike, zatražila je od Brisela da "prekine s licemjerstvom". 

Brnabić je, također, ocijenila da EU "nije napravila svoj dio posla" u primjeni Briselskog sporazuma iz 2013. i uspostavi Zajednice srpskih općina na Kosovu.

Iz EEAS-a je u saopćenju naglašeno da nedavni porast zapaljive retorike između dužnosnika Beograda i Prištine, poglavito izjave o ratu i sukobima na zapadnom Balkanu, izazivaju "veliku zabrinutost". 

Oštra reakcija iz Beograda

Istaknuto je da će "visoki političari dvije strane biti odgovorni za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih napetosti i, potencijalno, nasilja u regiji".

Brnabić je na Twitteru oštro reagirala porukom da EU nije ispunila svoje obveze, podsjetivši da je sporazumom dviju strana u Briselu 2013. usuglašeno utemeljenje Zajednice srpskih općina.

- Da je EU napravila svoj dio posla - osigurala primjenu Briselskog sporazuma i jamčila osnovna ljudska prava Srbima na Kosovu - stvari bi danas izgledale mnogo drugačije. Zato, molim vas, prekinite s licemjerstvom - poručila je Brnabić u objavi na Twitteru.

Mora biti da je u pitanju neka šala

Brnabić je ocijenila da kako bi, gledajući izjavu EEAS-a, "netko mogao pomisliti da je danas 1. april, a ne 14. avgust". 

- Mora biti da je u pitanju neka (vrlo neslana) šala - napisala je premijerka Srbije.

Formiranje asocijacije srpskih općina na Kosovu usuglašeno je sporazumom dviju strana u travnju 2013. u Bruxellesu pod pokroviteljstvom tadašnje šefice eurodiplomacije Catherine Ashton.

Srbija kaže da Kurti provocira oružani konflikt

Brnabić je ustvrdila da "punih 175 dana Albin Kurti provocira oružani konflikt sa Srbima", i to "u godini koja će ostati upamćena kao godina u kojoj je Kurti istim tim Srbima na Kosovu oduzeo najosnovnija ljudska prava - zabranivši im da glasaju.

U saopćenju EEAS-a poručeno je da obje strane moraju "odmah prekinuti međusobna neprijateljstva i opasne izjave i ponašati se odgovorno".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.