PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: U roku od 48 sati saopćit ću ime mandatara

On je objasnio da ime kandidata, po Ustavu, ne može da saopći kao predsjednik stranke već kao predsjednik države

Aleksandar Vučić. Telegraf.rs

H. J. I.

24.8.2022

Predsjednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je danas da će saopćiti ime mandatra za sastav nove vlade u roku od 48 sati, odnosno u petak poslijepodne ili u subotu. 

On je objasnio da ime kandidata, po Ustavu, ne može da saopći kao predsjednik stranke već kao predsjednik Srbije.

- Što se tiče izbora mandatara u skladu sa Ustavom Srbije ne mogu danas da to saopćim, ali ću to učiniti u roku od 48 sati. Znam ko je mandatar. Saopćit ću ime kao predsjednik Republike u skladu sa članom 112 i 107 Ustava Srbije. To je obaveza samo predsjednika Republike - objasnio je Vučić nakon sjednice Predsjedništva SNS. 

Rekao je da će ime saopćiti u petak ili subotu, u zavisnosti od obaveza koje bude imao.


Vučević i Brnabić će biti dio nove vlade

Na sjednici Predsjedništva je, inače, razmatrano pitanje mandatara, a kandidati su, kako je ranije rekao Vučić, aktuelna premijerka Ana Brnabić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a konačnu odluku će saopćiti u petak poslijepodne ili u subotu ujutru.

Također, razgovaralo se i o aktuelnoj situaciji na Kosovu.

- Postojala su tri kandidata, jedan iz redova koalicionih partnera. Ogroman dio je bio za nekog iz SNS-a, a bilo četvoro diskutanata je bilo za opciju koalicionih partnera. Ponosan sam na činjenicu da imamo takve kandidate - rekao je Vučić.

Istakao je da će i Miloš Vučević i Ana Brnabić biti dio nove vlade i najavio je mnogo promjena u vladi. Rekao je i da će dio vlade biti i vanstranačkih ljudi koji, kako je rekao, mogu da pomognu.

Vučić je kazao da će nova vlada biti formirana dvije-tri nedjelje od trenutka kada bude imenovan mandatar.

Vucić je na pitanje novinara kada će se znati sastav vlade ako mandatar bude poznat za 48 sati, istakao da je mnogo važnije od toga kakva će biti politika vlade i program, hoće li moći da gradi i da isplati penzije, plate, da li će moći da ima investicije.


Govorio o koalicijama

On je rekao da Srbija za sada dobro stoji sa investicijama, da su one 2,470 milijarde, kao i da su pojačane kineske investicije.

Vučić je naveo i da je Srbija bolja od drugih, ali da to nije dovoljno i da će morati da dostigne tri milijarde investicija.

Na pitanje da li je sigurno da će mandatar biti iz SNS, Vučić je kazao da je vjerovatnije da će biti jedan od njih dvoje (Ana Brnabić i Miloš Vučević), iako je njemu omogućeno da izabere i trećeg.

- Ono što je mnogo realnije, 90 posto članova Predsjedništva je za tu opciju - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da i Anu Brnabić i Miloša Vučevića izuzetno cijeni i voli.

- Ne postoji nijedna stvar koju mogu da zamjerim Ani. Borila se hrabro, Miloša duže poznajem, znam koliko je ozbiljan i odgovoran - rekao je Vučić.

Kada je riječ o koalicijama, Vučić je kazao da SNS ima razgovore sa socijalistima i smatra da tu saradnju treba produbiti, navodeći da u obje stranke postoje "jastrebovi" koji tu saradnju ne žele.


U roku od 48 sati odluka o Europrajdu

Vučić je rekao da će u roku od 48 sati biti donijeta odluka o održavanju Europrajda u Beogradu.

- I u roku od 48 sati imat ćete odgovore, pošto smo sagledali sve izvještaje i vlada će obavijestiti javnosti i oko najavljene Parade i svega drugog - rekao je Vučić novinarima poslije sjednice Predsjedništva SNS-a.

Kazao je da će očigledno ova nedjelja biti nedjelja odluka.

- Sutra imamo i predstavnike SAD i EU na razgovorima, cijelo popodne i veče. Naši građani će uživati u dobroj košarci a mi drugi ćemo da se bavimo kosovskim problemom - rekao je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.