U OSEČINI

Vučić: Mogu me i uhapsiti, samo neka me puste u Jasenovac

Takve optužnice mi možemo 20 protiv njihovih lidera podići, kazao je

Vučić: Nijednu ružnu riječ nisam rekao. A.K. / PIXSELL

S. S.

26.8.2022

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je spreman i za optužnicu i za hapšenje, ali samo traži da mu se dopusti da posjeti Jasenovac i oda počast žrtvama ustaškog terora.

- Pogledajte šta je sve izazvala moja želja da položim cvijet na Jasenovački cvijet. Nijednu ružnu riječ nisam rekao - izjavio je Vučić novinarima u Osečini na upit kako komentiše nastavak kampanje u hrvatskim medijima protiv njega i najavu moguće optužnice.

"Velika histerija"

Kazao je da je to izazvalo veliku histeriju te poručio da ga mogu i uhapsiti.

- Zbog čega? Zbog riječi od 1995.? Nije problem, ja sam spreman, samo da me puste da odem do Jasenovca položiti cvijet. Takve optužnice mi možemo 20 protiv njihovih lidera podići. To je toliko glupo i besmisleno da nemam riječi da se takvim glupostima uopšte neki ozbiljan čovjek bavi - rekao je Vučić.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je ove sedmice da i Hrvatska "ako bude loše volje" može optužiti Vučića “zato što je divljao na teritoriju Hrvatske 1995. godine”. Rekao je to kao komentar na optužnice koje Srbija diže protiv hrvatskih ratnih generala.

"Nijedna teška riječ"

Vučić je ponovio da "nijednu tešku riječ niti nešto loše" nije rekao ni o kome iz Hrvatske, kao što oni govore o Srbiji i njemu.

Podsjećamo, predsjednik Srbije Vučić imao je namjeru 17. jula posjetiti spomen područje Jasenovac, na kojem je u Drugom svjetskom ratu bio ustaški koncentracijski logor u kojem su ustaše tadašnje samoproglašene Nezavisne Države Hrvatske držale zarobljenim i ubijale Srbe, Židove, Rome, hrvatske antifašiste.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.