ODLUKA DONESENA DANAS

Srbija privremeno zabranila izvoz mlijeka, povećane i cijene

Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja koja uvozi mlijeko od ovog susjeda

Vlada Srbije danas je donijela odluku i o povećanju cijena mlijeka. Ilustracija

H. J. I.

6.9.2022

Vlada Republike Srbije danas je uvela zabranu izvoza svježeg mlijeka te povećala cijene. Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja koja uvozi mlijeko od ovog susjeda. 

- U cilju omogućavanja redovnog snabdjevanja stanovništva mlijekom i sprečavanja odliva sirovine van granica zemlje, Vlada Republike Srbije donijela je odluku o zabrani izvoza sirovog i pasterizovanog mlijeka, osim za Republiku Sjevernu Makedoniju i Republiku Albaniju - saopćila je Vlada Srbije.


Povećanje cijena

Proizvođači mlijeka u Srbiji kažu da je ova nestašica mlijeka "uvertira" i da će biti sve gore, pošto je taj sektor uništen. U Privrednoj komori Srbije apeluju na građane da ne stvaraju zalihe i kažu da je riječ o kratkotrajnom poremećaju na tržištu.

Vlada Srbije danas je donijela odluku i o povećanju cijena mlijeka.

Dugotrajno mlijeko sa 2,8 posto mliječne masti od sada će, umjesto 119,99 dinara (2 KM), koštati najviše 128,99 dinara (2,14 KM), propisala je danas Vlada Srbije izmjenom Uredbe o ograničenju visine cijena osnovnih životnih namirnica. 

Nema trajne nestašice

Istovremeno, država je smanjila trgovcima maržu na sve vrste dugotrajnih mlijeka sa 12 posto na maksimum pet posto.

Nova maksimalna cijena mlijeka važit će od srijede, 7. septembra – dan poslije objave u Službenom glasniku.

Kompanija Imlek, čije mlijeko se uvozi i u BiH, saopćila je danas da je proizvodnja sirovog mlijeka u Srbiji smanjena zbog rasta troškova, prije svega zbog poskupljenja stočne hrane, da je to uzrok smanjenog otkupa od proizvođača, ali da nema trajne nestašice mlijeka.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.