SKUPŠTINA SRBIJE

Vučić: Ako dođe do bilo kakvog sukoba na Kosovu, to bi bila katastrofa za cijelu Srbiju

Mi danas posjedujemo i više pameti i mudrosti, i uradit ćemo sve što je u našoj moći da sačuvamo mir za naš narod na Kosovu, izjavio je Vučić

Vučić: Želim da kličem miru, napretku i normalnosti. Screenshot / RTS

E. Ć.

13.9.2022

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se poslanicima u Skupštini na posebnoj sjednici posvećenoj situaciji na Kosovu. Vučić je naveo kako je trenutna situacija nepovoljna po Srbiju, tim više zbog konflikta na istoku Evrope.

Naglasio je da Srbija nikad neće priznati Kosovo. Pojasnio je da je Srbija pokazivala konstruktivnost, ali ne iz straha od NATO vojnika.

- Nije Srbija više onako slaba kao što je bila 1998, 1999, 2004. i 2008. godine. Naše vojne i policijske snage su danas desetostruko jače. Mi danas posjedujemo i više pameti i mudrosti, i uradit ćemo sve što je u našoj moći da sačuvamo mir za naš narod na Kosovu. Ako dođe do bilo kakvog sukoba, to bi bila katastrofa za cijelu Srbiju - izjavio je Vučić.

On je dodao kako je Kosovo kao nezavisna država "čedo EU", te da će ga Brisel uvijek braniti. Vučić je naveo kako Srbija razumije šta znači mir. 

- Danas će biti rasprava "ne valja vam ovo, ne valja vam ono". Šta je prijedlog? Ja znam da ću kao predsjednik podržati što više kompromisnih prijedloga da bismo sačuvali mir. Meni bi najlakše bilo da ovdje kličem ratu, ali želim da kličem miru, napretku i normalnosti - poručio je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.