OBRAĆANJE U NJUJORKU

Vučić: Uprkos neistinama i falsifikatima, Srbija podržava Dejtonski mirovni sporazum

Srbija je bila i bit će faktor stabilnosti u cijelom regionu, kazao je

Aleksandar Vučić: Politika sankcija ne može donijeti dobre rezultate. ANADOLIJA

S. S. a

22.9.2022

Prilikom govora na Generalnoj skupštini UN-a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao da Balkan ne može da podnese još jedan sukob.

- Uzdam se da ćemo u tom naporu imati dobru volju i razumijevanje naših međunarodnih partnera, zato što i oni dobro znaju da su neke ranije odluke njihovih vlada bile loše i da nisu radile za budućnost našeg regiona i svjetskog mira. Beograd ovaj proces vodi u veoma kompleksnim okolnostima u kojima je prisutan hibridni rat i prljava kampanja u dijelu međunarodne javnosti protiv naše zemlje na različitim poljima - kazao je Vučić.

Podsjetio na navode svjetskih medija da će Srbija napasti susjede.

- Naravno, to se nikada nije dogodilo, i to je bila samo jedna u nizu brojnih laži protiv Republike Srbije - rekao je Vučić.

Srbija podržava Dejtonski mirovni sporazum

Poručio je i da je Srbija okarakterisana kao potencijalni faktor destabilizacije u regionu, "samo zato da ne bi govorila istinu".

- Srbija je bila i bit će faktor stabilnosti u cijelom regionu. Srbija, uprkos mnogim neistinama i falsifikatima, podržava Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i integritet RS-a unutar Bosne i Hercegovine. I zato što je smatrala da politika sankcija koje su danas uvedene protiv Ruske Federacije nikome ne može donijeti dobre rezultate - mišljenja je Vučić.

"Srbija i Albanija imaju nikad bolje odnose"

Mišljenja je da narodi na Balkanu imaju kapacitet da nastave suživot u budućnosti kao prijatelji i partneri koji imaju zajedničku viziju članstva u ujedinjenoj Evropi.

- To dobro znam, zato što smo već prevazišli mnoge barijere koje su između naših naroda stajale godinama i koštale su nas hiljada života i protraćene budućnosti. Srbija i Albanija, na primjer, danas imaju najbliže i najprijateljskije odnose u cijeloj svojoj viševjekovnoj zajedničkoj historiji na prostoru Balkanskog poluostrva -  zaključio je Vučić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.