PREMIJERKA SRBIJE

Brnabić: Srbija nije neutralna po pitanju rata u Ukrajini, osudili smo agresiju

Mi nismo neutralni po tom pitanju, naša pozicija je potpuno jasna, mi smo se pridružili i rezolucijama UN i deklaracijama EU, izjavila je Brnabić

Brnabić na sastanku u Tokiju. AGENCIJE

A. O.

28.9.2022

Srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je da je tokom sastanka sa predstavnicima japanskih vlasti u Tokiju objasnila poziciju Srbije, ali i to zašto ne uvodi sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Ona je istakla da je Srbija nije neutralna i da je osudila agresiju na Ukrajinu.

Također, Brnabić je dodala da japanski političari ne vrše pritisak kao političari u Evropi, ali su zainteresovani da čuju poziciju Srbije.


Pozicija jasna

- Mi nismo neutralni po tom pitanju, naša pozicija je potpuno jasna, mi smo se pridružili i rezolucijama UN i deklaracijama EU gdje smo osudili agresiju na Ukrajinu, naše Ministarstvo spoljnih poslova je reklo da nećemo priznati rezultate referenduma, jedina razlika je što nismo i ne želimo da uvedemo sankcije Rusiji i za to imamo dobro obrazložene razloge -  izjavila je Brnabić u Tokiju.

Sa kolegom Fumiom Kišidom (Kishida) izjavila je da je imala dobar sastanak. Jutros se Brnabić sastala i sa predstavnicima parlamentarne grupe prijateljstva Japana i Srbije.

Brnabić je dodala da će iskoristiti taj sastanak da grade i njihove političke i ekonomske veze sa Japanom.


Dodatan priliv

Naglasila je da je na sastanku sa premijerom bilo veliko interesovanje o poziciji Srbije prema ratu u Ukrajini.

Brnabić je kazala da je važno da se vladi Japana objasne stavovi srpskih vlasti jer investicije u mnogome zavise od preporuka vlade.

- Nadam se da će naša pozicija ovdje (u Japanu) bolje da se razumije i da nema nikakve negativne efekte na dodatan priliv investicija iz Japana. Vraćam se sa dosta optimizma da ćemo imati dobre vijesti u mjesecima pred nama i u 2023. godini - rekla je ona medijima u Tokiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.