POPIS STANOVNIŠTVA

Kurti poslao poruku Albancima u Srbiji: Na pritisak odgovorite registracijom

Kosovski premijer je naveo da se u kontinuitetu suočavaju sa nacionalnom i ljudskom diskriminacijom i sa, kako je kazao, pasivizacijom njihovih adresa

Kurti: Nije samo pitanje statistike. Arhiv

Piše: E. Ma.

2.10.2022

Premijer Kosova Albin Kurti pozvao je video-porukom Albance u Srbiji, a posebno u Bujanovcu, Preševu i Medveđi da učestvuju na popisu stanovništva koji je u Srbiji počeo jučer.

Kurti je naveo da se Albanci koji žive u Srbiji u kontinuitetu suočavaju sa nacionalnom i ljudskom diskriminacijom i sa, kako je kazao, pasivizacijom njihovih adresa, javlja portal KoSSev.

Kazao je da popis za Albance nije samo pitanje statistike, te pozvao građane da na pasivizaciju odgovore registracijom svakog Albanca.

- Kao premijer Republike Kosova pozivam Albance koji žive u Srbiji, a posebno u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, da odgovore popisivačima registrujući sebe i članove porodice - naveo je Kurti.

Pozvao ih je da na pritisak odgovore registracijom i da, kako je naveo, odgovore na pasivizaciju registrujući svakog Albanca – one koji su sa privremenim mjestom boravka u dijaspori i na Kosovu.

U Srbiji je jučer počeo popis stanovništva i imovine koji će trajati do 31. oktobra.

Politički lideri Albanca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe su prethodno pozvali sunarodnike da se odazovu popisu, za razliku od prethodnog koji su bojkotirali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.