BJEŽE IZ DRŽAVE

Najveće ruske firme prebacile hiljade zaposlenih u Srbiju

Navodi se i da je otvoreno 700 firmi povezanih sa Rusijom, te da je uz to još 1.500 ruskih državljana otvorilo svoje kompanije u Srbiji

Neki dolaze u Srbiju da bi mogli da održe poslovne veze sa Zapadom uprkos sankcijama. OLIVER BUNIC/BLOOMBERG NEWS

A. Č. / WSJ

30.10.2022

Među državama koje su otvorile vrata Rusima koji beže iz svoje države, Srbija je postala glavno odredište za tehnološke kompanije i visokoobrazovane profesionalce, piše The Wall Street Journal, u tekstu pod naslovom "Srbija postaje predvodnik u trci za privlačenje ruskog kapitala i talenata".

WSJ podsjeća da je od februara ove godine Rusiju napustilo milion građana, a da se procjenjuje da je u Srbiju stiglo između 50.000 i 100.000 Rusa. Citirajući zvanične podatke, navodi se i da je otvoreno 700 firmi povezanih sa Rusijom, te da je uz to još 1.500 ruskih državljana otvorilo svoje kompanije u Srbiji.

Bezvizni režim

– Tokom prvih dana rata Moskve u Ukrajini, Turska, Dubai i Gruzija su primile veliki broj Rusua. Ali mnogi od njih sada idu u Srbiju – navodi WSJ, objašnjavajući da je kroz historiju Srbija bila bliski saveznik Rusije, da su domaći mediji naklonjeni Rusiji, te da postoji bezvizni režim i direktni letovi iz Srbije.

– Neki dolaze u Srbiju da bi mogli da održe poslovne veze sa Zapadom uprkos sankcijama. Drugi prosto beže od autoritarnog režima Vladimira Putina – navodi se u tekstu.

Kako se objašnjava, nekoliko dana nakon invazije, najveće ruske tehnološke firme poput Jandeksa, Luksofta, IT kompanije, i Vorgejminga, dizajnera igrica, prebacile su dio svog osoblja u Srbiju.

Luksoft, koji proizvodi AI softvere za kompanije poput BMV poslao je 1.000 svojih inženjera iz Rusije u Beograd i u toku je proces da se njih još 1.000 prebaci, rekao je za Wall Street predstavnik kompanije u Srbiji Mihajlo Postić.


Manjak stanova

On je objasnio da je Vlada Srbije osigurala četiri čarter linije Air Srbije za zaposlene i njihove porodice, a radne i boravišne dozvole su brzo dobivene.

WSJ piše i da zbog manjka stanova Luksoft trenutno pregovara sa Vladom Srbije o mogućoj investiciji u razvoj stambenog prostora kako bi se osigurao dom za hiljade radnika koje kompanija želi da trajno zaposli u Srbiji.

Jedan od Luksoftovih inženjera stigao je u Beograd zajedno sa ženom u martu. Par je prethodno bio u Gruziji i Turskoj, ali im se Srbija učinila privlačnijom za početak novog života.

– Kulturološke razlike su male. Osjećamo se kao kod kuće i ovdje je demokratija u kojoj ljudi mogu da protestuju protiv vlade – kazala je žena inženjera za WSJ.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.