NACIONALNO VIJEĆE

Usame Zukorlić nakon izbora za "Avaz": Insistirat ćemo da se posebna pažnja posveti razvoju nastave na bosanskom jeziku

Tražimo da se finansije troše regularno, da se ne vrši ispumpavanje novca iz budžeta kroz fiktivne projekte, kazao je

Usame Zukorlić:. FACEBOOK

Piše: S. Spahić

14.11.2022

Usame Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) i sin rahmetli muftije Muamera Zukorlića, zadovoljan je rezultatima izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV-a), koji su se održali jučer u Srbiji.

Prema rezultatima SPP-a ta stranka je ostvarila najviše glasova, dok SDP Srbije tvrdi da oni imaju najviše glasova, ali konačnih rezultata još uvijek nema.

Nositeljica liste SPP-a bila je dr. Misala Pramenković, a o rezultatima i očekivanjima u narednom periodu za portal "Avaza" govorio je predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić.

Odskočna daska za lokalne izbore

- Stranka pravde i pomirenja je ostvarila jako dobar rezultat. Po prvi otkad učestvujemo u izbornim procesima, nakon 2010. godine, smo ostvarili prvo mjesto. Još uvijek nismo dobili konačne rezultate i neizvjesno je, ali na osnovu naše statistike koju smo dobili na osnovu svih biračkih mjesta u Sandžaku i sa većine biračkih mjesta u ostatku Srbije mi smo na prvom mjestu - rekao je Zukorlić za portal "Avaza".

Kaže da bez obzira na konačni ishod ovo je dobar rezultat za SPP s obzirom na sve okolnosti.

- S obzirom na ambijent, na oponente koji su imali drastičnu prednost kontrolišući sve institucije u Sandžaku, 10.000 radnih mjesta i obzirom da vladaju političkom klimom i političkim poljem u Sandžaku duže od tri decenije. Vjerujem da nam je ovo odskočna daska za predstojeće lokalne izbore, obzirom da smo ostvarili dobar rezultat dr. Misalom Pramenković, koja je novo lice - istakao je Zukorlić za "Avaz".

"Brutalna diskreditacija"

Bez obzira šta kažu konačni rezultati o tome koja stranka ima najviše glasova za BNV, niti jedna stranka neće imati većinu, nego će biti potrebno formiranje koalicije dvije od tri stranke - SPP-a, SDP-a Srbije i SDA.

- Stranka pravde i pomirenja će dati ponudu i jednoj i drugoj listi za formiranje većine pod određenim uslovima koje smo prezentirali u toku predizborne kampanje. Uslovi su da novo rukovodstvo BNV-a dozvoli normalno funkcionisanje svih vijećnika, jer smo imali situaciju u protekla dva mandata da su vijećnici opozicije brutalno diskriminisani po svim mogućim osnovima. Bio im je onemogućen pristup zgradi, nisu imali svoju kancelariju, nisu im isplaćivanje dnevnice. To su neke banalne stvari o kojim je možda sramota i pričati - poručio je Zukorlić za "Avaz".

Transparentnost BNV-a

Dodaje i da je medijima u prethodnom periodu bilo zabranjeno da prate sjednice.

- Mediji su brutalno izbacivani sa sjednica. Zalažemo se za transparentnost BNV-a. Osim toga, tražimo da se finansije troše regularno, da se ne vrši ispumpavanje novca iz budžeta kroz fiktivne projekte. To je rađeno u prethodnom periodu na brutalan način. Također, insistirat ćemo da se posebna pažnja posveti procesu razvoja nastave na bosanskom jeziku, koja je u prethodne četiri godine u stagnaciji - rekao je Zukorlić za "Avaz".

Kaže da koja god od preostale dvije stranke prihvati njihove uslove, spremni su na formiranje većine.

- U svakom slučaju nastavit ćemo da se zalažemo za ove stvari, bez obzira bili nova većina ili nastavili djelovanje kroz opozicije - zaključio je Zukorlić za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.