PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Dobili smo obavještajne podatke da je situacija na ivici sukoba, moja molba je da sačuvamo mir

On se obratio medijima nakon sastanaka u Briselu

Vučić: Dali smo sve od sebe. Anadolija

E. Ć.

21.11.2022

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je situacija na osnovu obavještajnih podataka na ivici sukoba i dodao da je njegova molba Srbima na Kosovu da pokušaju sačuvati mir.

Vučić se obratio medijima nakon sastanaka u Briselu. Podsjetimo, visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borell) danas se prvo sastao odvojeno s premijerom Kosova Albinom Kurtijem, pa onda sa Vučićem, a nakon odvojenih susreta uslijedio je zajednički, trilateralni sastanak između EU-a, Srbije i Kosova.

- Dali smo sve od sebe, u više navrata smo prihvatali nove i nove zahtjeve, ja sam negdje u jednom trenutku poslije sat i po vremena sam rekao visokom predstavniku Žozepu Borelju i Miroslavu Lajčaku da nema ništa od ovoga, shvatio sam da će vrijeme da prolazi da će da se pojavljuju novi zahtjevi i da oni neće htjeti nikakvo kompromisno rješenje i da prestane maltretiranje Srba - rekao je Vučić.


Dodao je kako je predočio "da Srbija nema problema sa KS tablicama, te da je dovoljno da Srbi imaju statusno neutralne KS tablice".

- Možemo da razgovaramo o svemu i da otvorimo sve teme, ali ono što moramo da uradimo jeste da implementiramo ono što je već potpisano i što je na snazi, kada to kažete vidite svu suštinu problema i razumijete da postoji pokušaj da nam kažu možda ćete jednog dana dobiti Zajednicu srpskih općina, ali tek kada na jedan ili drugi način prihvatite nezavisnost Kosova zaboravljajući da je ZSO produkt Briselskog sporazuma - naveo je Vučić.

Vučić je rekao kako postoji "ogroman bijes kod Srba na severu Kosova".

- Moja molba njima je da pokušamo da sačuvamo mir - istakao je Vučić, te dodao da mora biti zabrinut, ali da nema razloga za paniku.

- Vidio sam danas koliko puta je Žozep Borelj upozorio predstavnike Prištine da imaju obavještajne podatke o situaciji na terenu. Mi smo maloprije dobili obavještajne podatke da je situacija na ivici sukoba i Srbi moraju da razumiju našu molbu i naš zahtjev - izjavio je predsjednik Srbije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.