PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić nakon sastanka sa Varheljijem: Nema smisla da idemo na Samit EU, ali ćemo razmotri mogućnosti

Uvijek smo pokazivali poštovanje prema svakoj vrsti podrške, posebno prema svakoj vrsti pomoći koje smo dobivali od naših evropskih partnera, rekao je Vučić

Vučić: Posebno sa sretan zbog okvirnog sporazuma finansijske podrške. Anadolija

A. Č.

2.12.2022

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem (Oliver Varhelyi) rekao je da su imali otvoren i dobar razgovor sa iskrenim prijateljem Srbije.

Vučić je također rekao da je spreman da razmotri mogućnost da promijeni odluku da ne putuje u Tiranu, na Samit lidera zemalja Zapadnog Balkana, zbog odluke Prištine da imenuje Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak na Kosovu i reakcije EU na tu odluku.

- Uvijek smo pokazivali poštovanje prema svakoj vrsti podrške, posebno prema svakoj vrsti pomoći koje smo dobivali od naših evropskih partnera. Nikad nisam krio zahvalnost za to. U skladu sa tim, posebno sa sretan zbog okvirnog sporazuma finansijske podrške za period od 2021. do 2027. godine - rekao je Vučić.

Vučić se zahvalio i Ursuli fon der Lejen (Von der Leyen) na podršci te je dodao da je sa Varheljijem razgovarao o podršci EU u oblasti energetike.


Ne želimo da zarađujemo na tuđoj muci

- Govorili smo o projektima poput brze pruge Beograd-Niš. EU je za to predvidjela veliku, ogromnu podršku, ne samo u pozajmica, već i u poklon novcu. Mi smo im na tome naročito zahvalni. Razgovarali smo o vladavini prava. Dobro sam razumio primjedbe koje mi je komesar Varhelji uputio po pitanju usaglašavanja vanjske politike sa evropskom politikom. 

Ja sam mu objasnio da preko teritorije Srbije niko ne može da pravi tzv. zaobilaženje sankcija. Mi se ne bavimo kriminalom, ne želimo da zarađujemo na tuđoj muci tokom rata, imamo dovoljno dobre javne finansije da o sebi brinemo. A uz ovakvu podršku EU nemamo drugih većih problema - rekao je on.


Vučić je dodao da je govorio sa Varheljijem o tome kako Srbija vidi situaciju na Kosovu.

- Svima da poručim – nisam ni lud, ni pijan, ni blesav. Jer od svega što pijem, pijem čaj od kamilice. Međutim, ukazao sam mu na sve što se dešavalo od početka godine i kako se postepeno urušavala svaka vrsta mogućnosti za normalan razgovor sa Prištinom. 

Ni za jednu riječ se nisam pokajao. Sve što sam rekao o Kurtiju, Rašiću i Trajković – mislim. Sve što sam rekao jučer, potpišite mi i danas. Da li je trebalo da koristim više birokratski, diplomatski rječnik? Možda. Ali molim vas da me saslušate šta se sve zbivalo od početka godine i da li bi me iko ikad čuo da sam nastupio na drugačiji način - naveo je on.


Donijet ćemo odluku

Vučić je rekao da poslije svega nema smisla da predstavnik Srbije ide u Tiranu na Samit EU, ali da mu nije problem da se razmotri ta odluka još jednom.

- Ana (Brnabić) mi je sinoć rekla da ljudi iz Evropske unije misle da je veoma važno da Srbija bude zastupljena u Tirani na Samitu. Spreman sam da saslušam, rekao sam Varheljiju da nije pitanje moje izjave i sujete. Nije mi problem da svoju odluku poništim, ukoliko vidim da postoji nekakva šansa i neki smisao da nešto kažemo. Anin stav (Ana Brnabić, premijerka Srbije prim. aut), a i Oliverom (Varhelji) je da je bolje budemo prisutni. Donijet ćemo odluku u danima koji su pred nama - naveo je on.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.