EVROPSKI KOMESAR

Varhelji: Potrebno nam je da Srbija bude na našoj strani

Potrebno nam je da Srbija bude na našoj strani, rekao je Varhelji

Varhelji: Usklađivanje vanjske politike ima važniju ulogu nego ranije. Anadolija

A. Č.

2.12.2022

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Evropske unije (EU) Oliver Varhelji izjavio je u Beogradu, nakon susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je Srbija potrebna EU da joj pomogne da na propisan način sprovede sankcije Rusiji.

- Potrebno nam je da Srbija bude na našoj strani. Razumijem poruku Vučića da će nam pomoći da sporovedemo sankcije kako bismo okončali rat - naveo je Varhelji.

EU je uvela više paketa sankcija Rusiji zbog agresije na Rusiji, ali Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU odbija da se priključi tim sankcijama.


Varhelji je poručio da rat u Ukrajini utiče na pristupanje EU. Anadolija

Varhelji je poručio da rat u Ukrajini utiče na pristupanje EU i da je vladavina prava bitan uvjet, ali da neće biti dovoljan.

- Usklađivanje vanjske politike ima važniju ulogu nego ranije. Napadnuti su mir i sigurnost našeg kontineta i zato nam je potrebna Srbija, zemlja kandidat za priključenje (EU)da nam pomogne - rekao je Varhelji.

Varhelji je izjavio i da je Evropa na ključnoj, ako ne na kritičnoj raskrsnici zbog velike geopolitičke destabilizacije.

- Iduće nedjelje imamo samit u Albaniji da razgovaramo sa regionom o regionu. Potrebna nam je i Srbija i lider Srbije koji će sjediti za stolom - poručio je Varhelji.

Samit EU sa zapadnim Balkanom bit će održan 6. decembra, u glavnom gradu Albanije, Tirani.

Varhelji, koji je u Srbiju doputovao 1. decembra, sastao se istog dana sa predstavnicima opozicije u Srbiji. On je na svom Twitter nalogu nakon tog sastanka naveo da je EU uz Srbiju "da nastavi na svom EU putu".

- EU stoji uz Srbiji da nastavi na svom EU putu i podržava napredak u daljim reformama - napisao je Varheji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.