ZBOG KORUPCIJE

Vlada Velike Britanije sankcionisala biznismene iz Srbije

Sankcionisani su Zvonko Veselinović, Milan Radoičić i Slobodan Tešić

Velika Britanija sankcionisala biznismene iz Srbije. MUP Srbije

H. J. I.

9.12.2022

Vlada Velike Britanije uvela je sankcije srbijanskim biznismenima Zvonku Veselinoviću, Milanu Radoičiću i Slobodanu Tešiću. Odluka o sankcijama objavljena je na zvaničnoj stranici Vlade Velike Britanije.

Tešić, Radoičić i Veselinović nalaze se na toj listi zbog koruptivnih radnji.

- Puneći vlastite džepove krađom i koruptivnim djelima, korumpirani akteri imaju korozivni utjecaj na zajednicu oko sebe potkopavajući time demokratiju i uskraćujući vitalne interese zemljama za vlastitu korist. Kao rezultat toga, više od dva posto lokalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) gubi se na godišnjem nivou zbg korupcije - piše u objašnjenju Vlade Velike Britanije.

Zatim su naveli i zbog čega su navedene osobe sankcionisane:


Velika Britanija sankcionisala biznismene iz Srbije. Printscreen

- Slobodan Tešić je srbijanski trgovac oružjem koji je optužen i za podmićivanje glavnog državnog tužioca iz druge zemlje.

- Milan Radoičić je građevinski poduzetnik i potpredsjednik Srpske liste. Profitirao je na pronevjeri državnih ugovora i iskoristio svoj utjecaj kako bi vlastitim građevinskim firmama dodijelio unosne poslove.

- Zvonko Veselinović je također građevinski poduzetnik, ali sa Kosova koji je, prema navodima Vlade Velike Britanije, javne ugovore je koristio za pronevjeru državnih sredstava.

Važno je istaći i to da je Interpol raspisao potjernicu za Slobodanom Tešićem dok su Zvonko Veselinović i Milan Radoičić i na američkoj listi sankcija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.