PREMIJERKA SRBIJE

Brnabić: Zbog Kurtijevih postupaka dovedeni smo na rub oružanih sukoba

Ne mogu razumjeti partnere u EU, ni NATO ni KFOR, jer na teritoriju Kosova niti imate vladavinu prava, niti temeljna ljudska prava, rekla je Brnabić

Brnabić: Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244 je važeći dokument. Fena

H. J. I.

9.12.2022

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je kako su posljednji postupci kosovskog premijera Albina Kurtija doveli do ruba oružanih sukoba te da Srbija ima pravo i namjeru, prema Rezoluciji UN 1244, na Kosovo vrati određeni broj trupa.

- Niko apsolutno ništa ne radi. Dovedeni smo na rub oružanih sukoba. Doveo nas je do toga jedan neodgovorni pojedinac. Kurti riskira svaki dan, dovodi do određene nestabilnosti i dovoljna je samo iskra. Ne mogu razumjeti partnere u EU, ni NATO ni KFOR, jer na teritoriju Kosova niti imate vladavinu prava, niti temeljna ljudska prava i nitko ne kontrolira osjećaju li se Srbi i ostali nealbanci sigurnim - istaknula je Brnabić.


Prema njezinim riječima, Srbija će zahtijevati po pitanju Kosova ono što je u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244 koja je važeći dokument, ali po kojem na Kosovu mogu biti samo demineri i oni koji imaju veze s civilnim vlastima.

- Sve što je u skladu s Rezolucijom 1244 za koju su svi glasali i koja je važeći dokument. Vjerujem da kada budemo to zahtijevali, a koliko godina je od usvajanja Rezolucije 1244, da će, naravno, objeručke prihvatiti svi oni koji pozivaju sve zemlje na svijetu da se pridržavaju svih rezolucija Vijeća sigurnosti, kako bi imali osigurana načela međunarodnog prava i kako bi rekli mir u svijetu - rekla je Brnabić, prenosi Radiotelevizija Srbije.


Napetosti na Kosovu traju već mjesecima, a dodatno ih je sinoć povećala odluka vlasti u Prištini o slanju oko 300 pripadnika kosovske policije u sjeverni dio Kosovske Mitrovice koji je većinski naseljen Srbima.

Tim povodom direktor Ureda za Kosovo srbijanske vlade Petar Petković izjavio je da će Srbija "razmotriti" povratak do 1000 pripadnika vojske i policije na Kosovo, u skladu s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.