PREPORUKE

Trudnoća i ljeto: Na sunce - samo rano ujutro i kasno popodne

"Bebe i mame"

26.7.2018

Piše: Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić, dermatovenerolog

Trudnoća jeste normalno stanje organizma zdrave žene, ali se ipak naziva i drugim stanjem. Naziv drugo stanje nije došao tek tako. Organizam trudnice ipak drukčije reagira na neke fizičke podražaje vanjske sredine, među koje spada izlaganje sunčevoj svjetlosti i plivanje.

Ne solarij

Zato je najčešće pitanje koje trudnica u ljetnom periodu postavlja dermatologu ono - da li se smije izlagati suncu, odnosno smetaju li joj sunčanje i plivanje.

Ukoliko je tok trudnoće uredan, trudnica može plivati pod uslovom da temperatura morske vode nije niža od 24 stepena, jer hladnija voda može da provocira nastanak kontrakcija materice pa i prijevremenog poroda.

Isto tako voda ne smije biti ni pretopla, a to je najčešće slučaj sa vodom u bazenima, manje sa morskom vodom. Mnogo bolje je da trudnica pliva u morskoj vodi jer je, između ostalog, čistija i bez tako velike koncentracije hlora, kao što je slučaj sa vodom u bazenima.

Hlor, naime, jako isušuje kožu, a koža trudnice, zbog odnosa hormona, više je sklona brzom isušivanju.

Trudnica treba biti više pažljiva prilikom izlaganja suncu, naročito ako je u zadnjem tromjesečju trudnoće i ako je svjetlije boje kose i očiju. Nikakva priprema za brže tamnjenje kože u prirodi, kao što je solarij, ne preporučuje se trudnicama.

Proces izlaganja sunčevoj svjetlosti treba biti veoma postepen, uz redovnu upotrebu zaštitnih faktora protiv ultravioletnih A i B zraka. Najbolje vrijeme za sunčanje jesu rani jutarnji i kasni popodnevni sati.

Oprez i u hladu

U trudnoći, pod djelovanjem hormona, kod velikog broja trudnica javlja se tamna linija ispod pupka, tzv. linia fusca ili linia nigra, zatim koža oko bradavica dojki jače se pigmentira kao i koža lica.

Što je osoba tamnije puti, i ove pigmentacije su jače izražene. A sve ove promjene u pigmentaciji kože postaju još izraženije ako se trudnica izlaže djelovanju sunčeve svjetlosti.

To je još jedan razlog više zašto trudnice trebaju biti obazrive prilikom sunčanja na obali mora, čak i ako borave u hladu. Naime, zbog odbijanja, odnosno refleksije o površinu morske vode i pješčane plaže količina sunčevih zraka koje dospiju na kožu u takvoj okolini se multiplicira.

Ukoliko trudnica ima proširene krvne sudove kože ili proširene vene na nogama, onda naročito treba izbjegavati sunčanje. U takvim stanjima se preporučuje šetnja plićakom u jutarnjim satima i u predvečerje, kada je insolacija manja, jer će talasi vode djelovati poput najfinije masaže na cirkulaciju koja nije odgovarajućeg kvaliteta.

Šetnje plažom

Isto tako se preporučuje šetnja bosim stopalima po pješčanim plažama, jer će i to imati isti efekat masaže i jačanja mišića stopala, koji veoma često popuste pod težinom tijela trudnice, što ponekad rezultira ravnim stopalima i poremećajem statike tijela. I na kraju pitanje koje slijedi jeste koju kremu i sa kojim zaštitnim faktorom upotrijebiti u toku ljeta. Odgovor je kratak, krema sa najvećim zaštitnim faktorom, ali je nikada ne nanijeti prvi put na cijelu površinu tijela.

Prvo je treba nanijeti na manju površinu, ostaviti da djeluje nekoliko sati i posmatrati reakciju kože. Ako nema crvenila i svrbeža, znači da koža podnosi kremu i da je sljedeći put možete nanijeti na cijelo tijelo.

Ono što je obavezno, i ono što se ne smije zaboraviti, jeste da nakon sunčanja treba zaštitnu kremu protiv sunca saprati vodom i nanijeti kremu za njegu kože.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.