ORDINACIJA

Urođeni nedostatak kože: Problem koji nastaje još u majčinoj utrobi

Urođeni nedostatak kože povezuje se i sa štetnim djelovanjem nekih lijekova koje je majka uzimala tokom trudnoće

Ovaj urođeni nedostatak najčešće je lokaliziran u predjelu glave. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić

4.10.2018

Urođeni nedostatak kože je promjena koja se vidi već u momentu rođenja bebe ili nekoliko dana nakon toga. Vidi se kao rana jasno omeđena od okolne kože i bez ikakvih znakova upale.

Ovaj urođeni nedostatak najčešće je lokaliziran u predjelu glave, bolje reći sklapa, dakle dijela kože glave koji je obrastao dlakom. Nedostatak kože je okruglog ili ovalnog oblika.

Moguć nedostatak i kosti

Obično je solitaran, ali može istovremeno da bude prisutan defekt kože na više mjesta. Pored kapilicijuma nedostatak kože može se naći i na licu, trupu i ekstremitetima.

Nekada je taj defekt udružen i sa nedostatkom kosti na koju koža naliježe, a u području glave i sa nedostatkom tvrde moždane ovojnice - dure mater.

Zašto nastaje ovaj nedostatak? Tačan uzrok nije poznat. Kod nekih beba nađene su promjene na hromozomima, ali ne kod svih. U takvim slučajevima nedostatak kože može biti udružen sa promjenama na drugim organima koji se razvijaju iz ektodermalnog zametnog lista.

Kod beba bez hromozomalnih promjena urođeni nedostatak kože povezuje se sa štetnim djelovanjem nekih lijekova koje je majka uzimala tokom trudnoće.

Nekada se nađu i promjene na amnionskim ovojnicama, dakle ovojnicama koje omotavaju bebu u uterusu. U takvim slučajevima nedostatak kože povezuje se sa traumom koju na koži izazivaju ožiljci amnionskih ovojnica. Uslijed pritiska tih ožiljaka koža nedostaje baš na tim mjestima.

Ponekada nedostatak kože može biti prva manifestacija intrauterino nastale bulozne epidermolize, jednog nasljednog, vrlo ozbiljnog i do danas neizlječivog obljenja.

Trajni gubitak dijela kose

Kod tog oboljenja već u toku intrauterinog života nastao je mjehur koji je pukao i zato se na porodu vidi nedostatk kože na tom mjestu. Kod takvih beba već u toku poroda ili najčešće neposredno nakon njega, dolazi do pojave mjehurova ispunjenih bistrim ili, mnogo češće, krvavim sadržajem, i na drugim dijelovima tijela.

Ako je urođeni nedostatak kože lokaliziran na koži glave obrasloj dlakama, na tom mjestu dlaka nikada neće porasti. To je ireverzibilna, ožiljna alopecija.

Ako je urođeni nedostatak kože lokaliziran na sredini vrha glave, a posebno ako ima više defekata, često dolazi do smrtnog ishoda usljed tromboze glavnog venskog sinusa moždanih ovojnica.

Kako spriječiti infekciju

Kakva je prognoza urođenog neostatka kože? Koža je vanjski zaštitni omotač koji čuva tijelo od vanjskih. Na mjestima gdje kože nema otvoren je put za infekciju cijelog organizma. Zato ta mjesta treba liječiti u sterilnim uslovima.

Nedostatke kože treba mazati srebrenim sulfadiazinom. Trebat će duže vremena da se na mjestu urođenog defekta stvori ožiljak i tako se on prekrije i spriječi put za ulazak bakterija, virusa i gljiva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.