ORDINACIJA

Antibiotici su uvijek dvosjekli mač za djecu

Svakoj bebi sa atopijskom konstitucijom, uz antibiotik treba istovremeno dati antimikotik, a to su kapi nistatina. Istovremenom primjenom antibiotika i nistatina spriječit će se nastanak infekcije kandidom

Ilustracija

Piše: Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić

26.11.2018

Atopijski dermatitis kod dojenčadi je hronično oboljenje sve do druge godine života djeteta. Ponekad, ali rjeđe, dolazi i do spontanog zaliječenja promjena na koži.

Promjene na koži beba najčešće su generalizirane, koža je crvena, vlaži i ljuska se u tankim lamelama. Glavni subjektivni simptom je svrbež. Zbog raširenosti bolesti na cijelo tijelote zbog upale i svrbežak koža je naseljena bakterijama.

Kad je opravdano davati antibiotik

Za liječenje se zato redovno u općoj terapiji koriste antibiotici. Pored toga, zakva djeca často pate i od bronhitisa, a i na najmanju prehladu reagiraju spazmom disajnih puteva - piskutavim disanje. A i u tom slučaju lijek je - antibiotik.

Pored dvije spomenute i svaka druga infekcija koja zahtijeva uzimanje antibiotika na usta, kod beba sa atopijskom konstitucijom mnogo češće, može se slobodno reći uvijek, praćena je komplikacijama zbog uzimanja antibiotika čija je primjena medicinski sasvim opravdana.

Skoro redovna posljedica uzimanja antibiotika je - kandidijaza. Na nju, kao komplikaciju treba misliti svaki ljekar koji daje antibiotik bebi sa atopijskim dermatitisom. Roditelji trebaju također, znati za tu komplikaciju.

Infekcija kandidom albikans javlja se na sluznicama usta, probavnog sistema i sluznicama spolnih organa kod dojenčadi oba spola. Dojenčad zbog infekcije usne šupljine odbijaju hranu jer je ih to jako boli pa su bebe plačljive i nervozne.

Na sluznici usne šupljine, koja je žarko crvene boje, mogu se vidjeti bjeličaste naslage poput ugrušaka mlijeka, koje predstavljaju kolonije kandide albikans.

Iz usta se cijedi pljuvačka puna kandide koja lako dospijeva u nabore kože vrata i tu također izaziva upalu kože koja postaje crvena, vlažna, sjajna kao da je lakirana. Sluznice spolnih organa, slično kao i sluznica usne šupljine, su crvene i prekrivene bjeličastim naslagama.

Ako dođe do infekcije probavnog sistema probavnog sistema, stolice su tečne, proljevaste, praćene bolnim grčevima. U okolini čmara, zbog dospijevanja kandide albikans iz stolice na kožu, prisutna je infekcija kože koja jako sliči na već opisane promjene na vratu.

Kako liječiti komplikacije

Nerijetko je cijela koža bebine guze crvena, vlažna i bolna na dodir. Takva upala kože nije obični pelenski osip, već puno ozbiljnije oboljenje koje zahtijeva odgovarajuću terapiju.

Navedene komplikacije antibiotske terapije mogu se spriječiti na dosta jednostavan način. Svakoj bebi sa atopijskom konstitucijom, uz antibiotik treba istovremeno dati antimikotik, a to su kapi nistatina. Istovremenom primjenom antibiotika i nistatina spriječit će se nastanak infekcije kandidom.

Kapi se trebaju primjenjivati prema priloženom uputstvu onoliko dugo koliko traje i antibiotska terapija pa čak i produžiti tri do četiri dana nakon prestanka uzimanja antibiotika.

Kako bebi davati nistatin kapi

Kapi nistatina mogu se direktno nakapati na sluznicu usne šupljine i sačekati da ih beba proguta ili se mogu dati sa kašičicom čaja. Svaki ljekar i svaki roditelj koji daju nistatin trebaju znati da taj lijek nema nikakvog štetnog djelovanja na organizam, jer se ne resorbira iz probavnog sistema pa prema tome ne može izazvati ni alergijske reakcije organizma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.