RIJEČ STRUČNJAKA

Multiorganski upalni sindrom se javlja kod zaražene djece, napada sve dijelove tijela

Dječak u dobi od 11 godina preminuo je tokom noći u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu od posljedica infekcije koronavirusom

Do sada je zabilježeno nekoliko slučajeva. Avaz

A. Č.

24.1.2021

Dječak u dobi od 11 godina preminuo je tokom noći u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu od posljedica infekcije koronavirusom.

Radi se o najmlađoj preminuloj osobi od posljedica novog virusa u Hrvatskoj. Kako piše 24sata.hr, dječak nije bolovao od drugih bolesti već je došlo do rijetke komplikacije. Odnosno, došlo je do multiorganskog upalnog sindroma koji se javlja kao pretjerani imunološki odgovor.

Ljekari su prvi put ovoga proljeća kod djece i adolescenata, kao posljedicu infekcije COVID-om, počeli primjećivati takozvani "multiorganski upalni sindrom", koji može napasti bilo koji dio organizma. 

Do sada je zabilježeno nekoliko takvih slučajeva.

Ovaj sindrom pogađa mlađe od 19 godina. Agencije

Kako je pojasnio prof.dr. Goran Tešović, voditelj Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", ovaj sindrom pogađa mlađe od 19 godina, koji su prije infekcije virusom SARS-COV2 bili posve zdravi. 

Rijetko se može dogoditi da se zabilježi i kod starijih od 19 godina, a najstariji pacijent u Hrvatskoj s ovim sindromom ima 22 godine.

- Sindrom o kojem govorimo je imunološki posredovan i javlja se nekoliko dana ili sedmica nakon infekcije koronavirusom. Varira od posve blage kliničke slike, do teške, koja može prouzrokovati pad krvnog pritiska i šok. Može pogoditi bilo koji organski sistem u tijelu, pluća, bubrege, jetru, krvožilni ili središnji živčani sustav, prouzorkovati probleme sa zgrušavanjem – kaže Tešović, dodajući da ovaj sindrom traje nekoliko dana i može biti potencijalno smrtonosan ako se ne prepozna vrijeme.

Iako ima određenih razlika, sličan je od prije poznatom Kawasakijevom sindromu, bolesti koja je karakteristična za djecu i očituje se osipom, teperaturom, povećanjem limfnih čvorova i katkada upalom srca i zglobova. 

No multiorganski inflamatorni sindrom kojeg uzrokuje COVID ipak je nešto novo, što su liječnici prvi put uočili tek kada je počela epidemija. 

Zato, kaže prof.dr. Tešović, nije moguće dati sigurne prognoze ostavlja li trajne posljedice. Liječi se imunomodularnom terapijom (primjerice, imunoglobulinima i kortikosteroidima), piše 24.sata.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.