RIJEČ STRUČNJAKA

Šta je umbilikalni granulom i kada se javlja kod novorođenčadi

Liječi se kauteriziranjem srebronitratom, pri čemu treba zaštititi okolnu kožu od nastanka opekotina

Ukoliko postoji infekcija, uzima se bris iz pupka. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Salahudin Dizdarević

27.1.2021

Poslije nekoliko sedmica od rođenja i otpadanja pupka, u pupčanoj jamici kod novorođenčeta može se pojaviti pečurkasta formacija crvenkaste boje koju čini granulaciono tkivo - umbilikalni granulom.

Potrebna terapija

On je često povezan s dugotrajnim vlaženjem pupka, otokom i crvenilom okolne kože. Granulom stvara tečni, a ponekad i tečno-krvavi sadržaj. Granulom može biti vezan za pupčanu jamicu širokom bazom ili da visi na peteljci. 

Granulom sa širokom bazom liječi se kauteriziranjem srebronitratom, pri čemu treba zaštititi okolnu kožu od nastanka opekotina. Sa dvije do tri seanse srebronitratom granulom će se izgubiti i doći će do epitelizacije jamice umbilikusa. Granulom na peteljci može se podvezati te on otpada za nekoliko dana. Veći granulomi zahtijevaju hirurško odstranjenje kauterizacijom baze granuloma.


Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević. Avaz

Ukoliko postoji infekcija, uzima se bris iz pupka, koji pokaže bakteriju, te se ordinira antibiotska terapija po antibiogramu. Uz antibiotsku terapiju, provodi se lokalni antiseptički tretman.

Umbilikalni polip je izraslina (tumefakcija) veličine trešnje, tamnocrvene boje, glatke površine, čvrste konzistencije i najčešće je benigne prirode.

Umbilikalni polip je ostatak vitelinskog duktusa (hranidbenog kanala u intrauterinom periodu). Prilikom presijecanja pupčane vrpce okludira se dio tog vitelinskog duktusa koji predstavlja polip, histološki se obično sastoji od mukoze (unutrašnji sloj crijeva i želuca) tankog crijeva, a rijetko i od mukoze želuca.

Pojava iritacije

Okolna koža je hiperemična (crvena) zbog iritacije prouzrokovane stalnom sekrecijom.  

Klinička slika je karakteristična, jer je polip na širokoj bazi. U početku je s grubljom površinom, vlažan, tvrd, a stvara serozni ili sadržaj pomiješan s krvi.

 Kada se smanji sekrecija, manji polipi mogu i epitelizirati.


Zahtijeva ekciziju

Umbilikalni polip se često pogrešno smatra granulomom, koji je meke konzistencije, trošan i lako otpada.  

Polip ne reagira na kauterizaciju srebronitratom.

On zahtijeva ekciziju i otvaranje trbušne duplje radi izviđanja (eksploracije) za eventualnim ostacima (fibrozna traka, kanal koji povezuje polip sa crijevom) i njihovim otklanjanjem.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.