ISKORISTILI MALOLJETNIKE

Tvorac Fortnitea mora vratiti novac prevarenim igračima: Iznos je ogroman

Prekršio zakon o zaštiti privatnosti djece na internetu

Maloljetnim igračima olakšala da naplaćuju troškove bez pristanka roditelja. Epic Games

E. Ag.

21.9.2023

Kao dio nagodbe od 520 miliona dolara sa Federalnom trgovinskom komisijom, Epic Games će biti prisiljen vratiti 245 miliona dolara igračima Fortnitea koji su navodno navedeni na nenamjernu kupovinu na platformi.

Kao dio pritužbe koju je prvi put najavio FTC u decembru prošle godine, navodi se da je "kompanija za izradu videoigara maloljetnim igračima olakšala da naplaćuju troškove bez pristanka roditelja te da je također zaključala račune potrošača koji su osporavali neovlaštene naknade".

Regulatorno tijelo je mailom počelo obavještavati više od 37 miliona ljudi, pitavši ih traže li naknadu, izvještava Engadget.

Cijeli postupak mogao bi potrajati mjesec, a FTC navodi da će korisnici koji vjeruju da su bili žrtve Epicove neetičke prakse do 17. januara 2024. morati podnijeti zahtjev u sklopu kojeg se mogu prijaviti za povrat novca izravno na web-stranici FTC-a. FTC napominje da je ovo jedan od najvećih povrata novca u slučaju povezanom s videoigrama dosad, prenosi Tportal.hr.

Budući da je Epic Games prekršio Zakon o zaštiti privatnosti djece na internetu ili COPPA, naređeno mu je da plati 275 miliona dolara te vrati novac.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.