EGIPAT

U Luksoru otkrivena nova grobnica: Vjerovatno kraljeve supruge iz 18. dinastije

Kraljevsku grobnicu otkrili su egipatski i britanski naučnici na zapadnoj obali Nila gdje se nalaze slavne doline kraljeva

Smatra se da je upitanju grobnica kraljice. Twitter

E. A.

19.1.2023

Nova grobnica, vjerovatno kraljeve supruge iz 18. dinastije kojoj su pripadali faraoni Akhenaton i Tutankamon prije 3500 godina, pronađena je u Luksoru, objavile su egipatske vlasti. 

Kraljevsku grobnicu otkrili su egipatski i britanski naučnici na zapadnoj obali Nila gdje se nalaze slavne doline kraljeva, a iskapanja se nastavljaju, rekao je arheolog Mostafa Vaziri (Waziri), glavni tajnik Vrhovnog vijeća za egipatske starine. 

Već "prvi elementi otkriveni u unutrašnjosti grobnice upućuju na to da datira iz 18. dinastije", a smatra se da je ona bila vrhunac i najnaprednije razdoblje starog Egipta, rekao je Vaziri.

Piers Litherland sa Sveučilišta Cambridge, voditelj ekipe britanskih znanstvenika u toj misiji, smatra da je novopronađena grobnica sagrađena za "kraljevu suprugu ili princezu".

Unutrašnjost grobnice u lošem stanju

Unutrašnjost ove grobnice u lošem je stanju, kako kaže egipatski arheolog Mohsen Kamel razlog je jer su brojni dijelovi i natpisi uništeni poplavama koje su podzemne prostorije ispunile naslagama pijeska i vapnenca.

Egipat je zadnjih mjeseci predstavio više velikih otkrića posebno na nekropoli Sakkara južno od Kaira. 

Zemlja od 104 miliona stanovnika u teškoj je ekonomskoj krizi i računa da će upravo nova arheološka otkrića pomoći obnovi turizma, važne turističke djelatnosti koja je pretrpjela težak udarac zbog pandemije covida-19.

Otvaranje "Velikog egipatskog muzeja"

Taj sektor koji zapošljava dva milijuna ljudi i proizvodi više od 10 posto BDP-a zapravo se nije oporavio od Arapskog proljeća 2011. 

Kairo već mjesecima obećava otvaranje "Velikog egipatskog muzeja" u Gizehu, no datum inauguracije još nije obznanjen.

Mnogi su predviđali da će se to dogoditi 2022., o 200. godišnjici otkrića kamena iz Rosette, zahvaljujući kojem je Jean-François Champollion dešifrirao pismo antičkog Egipta, i stogodišnjici otkrića grobnice faraona-dječaka Tutankamona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.