ZONA NEIZVJESNOSTI

Naučnici u tajnovitom području mozga otkrili nešto iznenađujuće

Rezultati su nas iznenadili, rekla je Šreder

Kada mozak formira sjećanja, on kombinira signale koji dolaze iz okoline. Twitter

A. O.

27.1.2023

U novom proučavanju, naučnici su proučavali takozvanu zonu neizvjesnosti (zona incerta).

O toj zoni nemamo puno informacija, ali poznato je da s neokorteksom upravlja formiranjem pamćenja.

Testovi učenja

Stručnjaci su prilikom testova učenja, koje su provodili na miševima, analizirali kako funkcioniraju veze između zone incerte i neokorteksa obraćajući posebnu pažnju na sinapse (veze između neurona) i inhibiciju (kočenje prijenosa živčanih impulsa).

- Rezultati su nas iznenadili. Otprilike polovina sinapsi razvila je jače pozitivne reakcije tokom učenja, dok je kod druge polovine primijećeno upravo suprotno. Ukratko, uočili smo da prilikom učenja u sistemu nastaje potpuna preraspodjela inhibicije - rekla je neuronaučnica Ana Šreder (Anna Schroeder) sa Sveučilišta Frajburg (Freiburg) u Njemačkoj, a prenosi Science Alert.

Rijetka vrsta signala

Kada mozak formira sjećanja, on kombinira signale koji dolaze iz okoline (odozdo prema gore) s onima koje generira sam (odozgo prema dolje). Na takozvane signale odozgo prema dolje mogu, naprimjer uticati naši trenutni ciljevi ili prošla iskustva.

Zona incerta bavi se rijetkim tipom signala "odozgo prema dolje" koji se zove inhibicijski put dugog dometa. Naime, signali "odozgo prema dolje" obično pobuđuju, odnosno aktiviraju živčane puteve, dok se ovdje radi o inhibiciji – njihovom blokiranju ili potiskivanju.

Mijenjanje snage sinapsi i lanaca neurona u mozgu ključno je za formiranje sjećanja jer mu to pomaže da dodijeli vrijednost onome kroz šta prolazimo - sve što nam se događa nalazi se negdje na skali prioriteta pamćenja. Testovi na miševima pokazali su da zona incerta kodira prethodna iskustva na poseban dvosmjeran način koji niko do sada nije zabilježio.

Parkinsonova bolest

Kada su naučnici blokirali puteve zone incerte, miševi su imali poteškoća s učenjem. Premda rezultati istraživanja nama laicima zvuče pomalo apstraktno, stručnjaci sada znaju više o tome kako tajanstvena regija mozga utiče na pamćenje i sposobnost učenja – i to na neobičan i neočekivan način koji je od posebnog interesa za naučnike.

Kako sve više nauka istražuje ulogu zone incerte, počinjemo shvaćati koliki je njen uticaj. Naime, ona se odnedavno povezuje sa spavanjem i hranjenjem te boli i tjeskobom. Štaviše, ovu se tajanstvenu zonu cilja pri liječenju Parkinsonove bolesti iako naučnici još nisu sigurni zašto takav tretman pomaže kod simptoma.

Istraživanje naziva Inhibitory top-down projections from zona incerta mediate neocortical memory objavljeno je u časopisu Neuron.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.