1.800 GODINA STAR

Arheolozi pronašli skrivene ruševine "cjelovitog" grada iz rimskog doba u Egiptu

Grad, koji datira iz drugog i trećeg stoljeća, "najstariji je i najvažniji grad pronađen na istočnoj obali Luksora"

Ostaci grada. Egipatsko ministarstvo antikviteta

E. A.

28.1.2023

Egipatski arheolozi rekli su u utorak da su otkrili 1.800 godina star "potpuni rezidencijalni grad iz rimskog doba" u srcu južnog grada Luksora.

​Grad, koji datira iz drugog i trećeg stoljeća, "najstariji je i najvažniji grad pronađen na istočnoj obali Luksora", prema Mostafi Vaziriju (Waziriju), čelniku egipatskog Vrhovnog vijeća za starine.

Arheolozi su otkrili "niz stambenih zgrada" kao i "dva tornja za golubove" - strukturu koja se koristila za smještaj golubova - i "niz metalnih radionica", rekao je Vaziri u izjavi.

Unutar radionica istraživači su pronašli zbirku lonaca, alata i "brončanog i bakrenog rimskog novca".

​Rijedak je arheološki nalaz u Egiptu, gdje se iskopavanja, uključujući i zapadnu obalu Luksora, gdje se nalaze poznate Doline kraljica i Dolina kraljeva, najčešće odnose na hramove i grobnice.

Ostaci grada. Egipatsko ministarstvo antikviteta

U aprilu 2021. vlasti su objavile otkriće 3000 godina starog "izgubljenog zlatnog grada" na zapadnoj obali Luksora, a arheološki tim ga je nazvao "najvećim" drevnim gradom ikada otkrivenim u Egiptu.

Kritičari kažu da je nalet iskapanja dao prednost nalazima za koja se pokazalo da privlače pozornost medija u odnosu na teška akademska istraživanja.

​Otkrića su bila ključna komponenta pokušaja Egipta da oživi svoju vitalnu turističku industriju nakon godina političkih nemira, kao i nakon pandemije COVID-19.

Ostaci grada. Egipatsko ministarstvo antikviteta

Vladini planovi – čiji je krunski dragulj dugo odgađana inauguracija Velikog egipatskog muzeja u podnožju piramida u Gizi – imaju za cilj privući 30 milijuna turista godišnje do 2028., u odnosu na 13 milijuna prije pandemije.

​Država od 104 miliona stanovnika pati od teške ekonomske krize, a egipatski turizam čini 10 posto BDP-a i oko 2 miliona radnih mjesta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.