KOLONIJE NA MJESECU

NASA najavila testiranje motora na nuklearni pogon do 2027. godine

Ova objava dolazi usljed nove nuklearne svemirske utrke između SAD-a, Rusije i Kine

Termonuklearni raketni motor koristi fisijski reaktor za stvaranje ekstremno visokih temperatura. NASA

E. A.

30.1.2023

Visoki zvaničnik američke svemirske agencije NASA-e rekao je da ova zemlja planira da testira motor svemirskog broda na nuklearni pogon do 2027. godine, što je napredak koji se smatra ključnim za duge misije, uključujući slanje ljudi na Mars.

NASA će se udružiti sa Agencijom za razvoj naprednih odbrambenih tehnologija (DARPA) pri američkoj vojsci kako bi razvila termonuklearni pogonski motor, rekao je administrator NASA-e Bill Nelson. Projekat je nazvan DRACO (Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations).

- Uz pomoć ove nove tehnologije, astronauti bi mogli putovati u duboki svemir brže nego ikad -  rekao je Nelson, dodajući da bi to bilo i ključno za misije na Mars.

Ova objava dolazi usljed nove nuklearne svemirske utrke između SAD-a, Rusije i Kine, u kojoj tri sile rade na proširenju nuklearnih sposobnosti u svemiru, uključujući tu i upotrebu za svemirske brodove i napajanje kolonija na Mjesecu.

Tri puta efikasnija

Termonuklearni raketni motor koristi fisijski reaktor za stvaranje ekstremno visokih temperatura, pri čemu se zagrijava tekuće pogonsko gorivo, koje se zatim "širi i ispušta kroz mlaznicu kako bi pogonilo svemirsku letjelicu", navodi NASA.

- Termonuklearna raketa može biti tri puta, ili više od toga, efikasnija nego ona koja koristi konvencionalnu hemijsku propulziju - navodi NASA.

To znači da svemirski brod koji koristi nuklearnu fisiju može putovati puno brže i sa manje rizika po astronaute.

Putovanja u duboki svemir

SAD je dugo u svemirskom istraživanju upotrebljavao energiju koju proizvodi radioaktivni materijal, koristeći toplinu koja je nastajala od njegovog raspada.

Ova zemlja, međutim, na svemirskim letjelicama nije koristila nuklearnu fisiju, koja stvara energiju iz cijepanja jezgre atoma, dijelom i zbog ekstremne topline koja bi nastala u tom procesu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) dugo je naglašavala termonuklearnu propulziju kao ključnu za dalje putovanje u svemir.

- Nuklearna tehnologija je dugo igrala ključnu ulogu u svemirskim misijama - rekao je zamjenik direktora IAEA-a Mikhail Chudakov u februaru prošle godine.

Prema sporazumu između NASA-e i DARPA-e, Direktorat NASA-e za svemirsku tehnologiju vodit će tehnički razvoj termonuklearnog motora, koji će na kraju biti integriran sa eksperimentalnom letjelicom koju će napraviti vojska.

Agencija navodi da je SAD posljednji put testirao termonuklearni raketni motor 70-ih godina.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.