NAKON UDARA ASTEROIDA

Naučnici rekreirali smrtonosni cunami koji je uništio dinosaure

Asteroid je ostavio duboki krater koji je danas poznat kao krater Chicxulub

udar je prouzrokovao valove visoke do 4,5 kilometara. Printscreen

E. A.

2.2.2023

Tim međunarndnih naučnika je simulirao globalni potop uzrokovan udarom asteroida prije 66 miliona godina.

Naučnici su koristili specijalni softver kako bi rekreirali ogromni cunami za koji se vjeruje da je "zbrisao dinosaure s lica Zemlje" prije nekoliko desetina miliona godina. Potop uzrokovan udarom asteroida doveo je do talasa visokih nekoliko kilometara, koji su zapljusnuli cijelu planetu.

Američka nacionalna administracija za okeane i atmosferu (NOAA) objavila je isječak kompjuterske simulacije na Twitteru.

Razorni prirodni događaj, koji je bio snažniji 30.000 puta od bilo kojeg zabilježenog cunamija, pokrenut je nakon udara ogromnog asteroida na mjesto gdje se sada nalazi meksički poluotok Yucatan. Nebesko tijelo je imalo prečnik veći od 10 kilometara.

Asteroid je ostavio duboki krater koji je danas poznat kao krater Chicxulub, a udar je prouzrokovao valove visoke do 4,5 kilometara.

Prva silumacija 

Udar asteroida se poklapa s izumiranjem u kojem je nestalo 75 posto cjelokupne flore i faune na Zemlji uključujući dionsaure bez krila.

Kompjuterska simulacija je plod zajedničkog rada istraživača iz nekoliko zemalja. Naučnici su kombinovali numeričko modeliranje i analizu geoloških zapisa kako bi kreirali ono što opisuju kao "prvu globalnu simulaciju cunamija nakon udara asteroida".

Moćni kompjuterski program koji modelira detalje kompleksnih tokova tekućine, koji je nazvan hydrocode, rekreirao je prvih 10 minuta generacije cunamija, dok su dva NOAA-ina modela simulirala obrasce prema kojima su se talasi širili planetom.

Uticaj cunamija

Naučnici su analizirali i geološke podatke s više od 100 lokacija širom svijeta kako bi potvrdili svoje procjene.

Ovo istraživanje bi moglo pomoći u "procjeni i kvantificiranju rizika budućih velikih udara asteroida". Pored toga, model bi mogao pomoći u predviđanju uticaja cunamija manjih razmjera, koji se danas redovno događaju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.