ARHEOLOŠKA OTKRIĆA

Kineski arheolozi pronašli ruševine velike zgrade u drevnom carskom gradu

Lokalitet Šangđing, koji je podjeljen na dva dijela, uključujući carski grad, nalazi se u gradu Lindong, u Unutrašnjoj Mongoliji

Drevna građevina. Printscreen

E. A.

22.2.2023

Kineski arheolozi otkrili su ostatke temelja velike građevine u carskom gradu koji datira iz vremena dinastije Liao (907-1125) u autonomnoj oblasti Unutrašnja Mongolija na sjeveru Kine.

Ostaci zgrade pronađeni su krajem 2022. godine u zidinama carskog grada unutar ruševina Šangđinga, drevne prijestolnice dinastije Liao, objavio je regionalni institut za kulturne relikvije i arheologiju, prenosi je Sinhua.

Carski grad

Lokalitet Šangđing, koji je podjeljen na dva dijela, uključujući carski grad, nalazi se u gradu Lindong, u Unutrašnjoj Mongoliji.

Na tom lokalitetu je također otkriven niz artefakata, uključujući građevinske komponente, keramiku, glinene skulpture i bakarne novčiće.

Dinastiju Liao je osnovao nomadski narod Kitan koji je, prema navodima aerheologa, vjerovao da je istok mjesto gdje sunce izlazi i može donijeti blagodati, pa su carski grad i palate bili okrenuti prema istoku.

Drevna građevina

Otkriće velike zgrade okrenute prema jugu produbilo je razumijevanje arheologa o rasporedu i historiji drevne prijestonice Liao.

Veruje se da je zgrada bila važna kraljevska ustanova u prijestonici. Historijski zapisi pokazuju da je carski grad sadržavao ključne strukture kao što su hramovi i akademije, koje mogu dati neke naznake o identitetu i funkciji zgrade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.