NOVA OTKRIĆA

Dva najveća ledena brijega: Naučnici u strahu jer predstavljaju rizik za brodove

Institut British Antarctic Survey (BAS) objavio je snimak iz zraka koji prikazuje ogromni ledeni brijeg A81

Snimci iz zraka. Printscreen

E. A.

17.3.2023

Institut British Antarctic Survey (BAS) objavio je snimak iz zraka koji prikazuje ogromni ledeni brijeg A81.

Riječ je o ledenom brijegu koji se krajem januara ove godine odvojio od ledene ploče Brunt. 

Njegova površina iznosi 1.550 kvadratnih kilometara, čime odgovara veličini Londona. Snimljen je i drugi dvostruko veći ledeni brijeg, koji je također u pokretu.

Tim naučnika je iz zraka snimio ulazak ledenog brijega A81 u Weddellovo more dok su odlazili iz lokalne istraživačke stanice BAS Halley. 

Dinamična priroda

Novi snimci otkrivaju dinamičnu prirodu ledenog brijega i kako je okružen manjim ledenim bregovima koji su se također odvojili. A81 se odvojio kada je kolosalna ledena pukotina Chasm-1 prešla čitavu ledenu ploču Brunt. Iako se radi o prirodnom fenomenu koji se događa duž antarktičke obale, A81 predstavlja drugi veći ledeni brijeg u regiji u posljednje dvije godine.

- Ovo je bilo odvajanje za koje smo znali da će se dogoditi. GPS instrumenti visoke preciznosti, kao i satelitski podaci, korišteni su za praćenje širenja pukotine, a 2016. godine je BAS preduzeo mjere predostrožnosti da premjesti istraživačku stanicu Halley više u unutrašnjost radi njene zaštite - rekao je glaciolog dr. Oliver Marsh. 

Kretanje prema zapadu 

On proučava ledenu ploču Brunt i nedavno je boravio u pomenutoj istraživačkoj stanici.

BAS je pažljivo pratio putanju ledenog bijega A81 nakon što se odvojio od ledene ploče. Prvo se okretao, a potom nastavio plutati 150 kilometara od početne tačke do južnog atlantskog basena. Naučnici predviđaju da će se kretati prema zapadu na isti način kao i prethodne sante leda koje je zahvatila moćna antarktička obalna struja.

A76A je još jedan ogromni ledeni brijeg u pokretu. Ovaj masivni komad leda sastavni je dio ledenog brijega A76 formiranog sredinom maja 2021. godine nakon odvajanja od antarktičke ledene ploče Filchner-Ronne.

Rizik za brodove

A76 se podijelio na tri dijela dok se kretao prema sjeveru, a najveći od njih je A76A. Izuzetno je velik, dug je 135 i širok 25 kilometara, a trenutno putuje prema Južnoj Georgiji

- Naša najveća briga u ovom trenutku je mogući rizik za plovila koja plove u regiji jer se brijeg počinje lomiti na manje komade. Izgleda da bi A76A mogao završiti zapadno od Južne Georgije, a ne istočno gdje se A68 raspao, no još uvijek postoji neizvjesnost. Pomno ćemo pratiti njegovo kretanje - rekao je dr. Mark Belhier (Belchier) iz Vlade Južne Georgije i otoka Južni Sandwich.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.